Τα Plug-In ηλεκτρικά έχουν ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατ. σε όλο τον κόσμο.


Καθώς προχωρούμε ενταντικά προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης, οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων διαρκώς μεγαλώνουν και κερδίζουν μερίδια από τα αντίστοιχα με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

  • 31/12/2017

KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: NISSAN

Η ηλεκτροκίνηση έρχεται με γοργά βήματα, και σίγουρα μέσα στην επόμενη δεκαετία, παρά τα προβλήματα που έχει να επιλύσει, θα αποτελέσει την κυρίαρχη τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Όμως ακόμα και στις μέρες μας οι πωλήσεις αυτών των αυτοκίνήτων δεν είναι διόλου αμελητέες. Και σύμφωνα με τις στατιστικές, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του 2017 είχαν πωληθεί σε όλο τον κόσμο πανω από 3 εκατομμύρια Plug-In ηλεκτρικά μοντέλα. 

Μάλιστα μόνο μέσα στο 2017 οι πωλήσεις τους ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ενώ το 2018 αναμένεται να φθάσουν τα 1,7 ίσως και 2 εκατομμύρια μονάδες. Κάτι που σημαίνει ότι σε σύνολο θα ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια μονάδες σε κυκλοφορία σε όλο τον κόσμο στο τέλος του 2018.

Καθως μάλιστα θα εμφανίζονται νέα μοντέλα με μεγαλύτερες αυτονομίες και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας των μπαταριών, τα αυτοκίνητα αυτά θα γίνονται ακόμα πιο δημοφιλή. Ενώ η ετήσια άνοδός τους για την επόμενη δεκαετία υπολογίζεται να είναι από 50% έως και 100% από χρονιά σε χρονιά.

Το δημοφιλέστερο μοντέλο είναι χωρίς αμφιβολία το Nissan LEAF, το οποίο έχει 300.000 πωλήσεις, ή περίπου το 10% όλων αυτών των αυτοκινήτων. Και η μεγαλύτερη αγορά είναι η Κίνα (με εκρηκτική μάλιστα άνοδο) ακολοθούμενη από τις ΗΠΑ, Νορβηγία, Ιαπωνία, Δανία, Βρετανία κ.λπ.