Τα social media στην υπηρεσία του Νόμου – Πέφτουν «καμπάνες» και μέσα από ποσταρίσματα


Το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει στις Αρχές να βεβαιώσουν παραβάσεις ακόμα και μέσα από υλικό που έχει ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • 30/11/2022

Άσχημα νέα για τους «κοντράκηδες» που συνήθιζαν να ανεβάζουν τις... περιπέτειες τους στα social media και να μαζεύουν likes από τους ακόλουθους. Ένας νέος νόμος της πολιτείας της Florida που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, επιτρέπει στις Αρχές να χρησιμοποιούν videos και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί για να βεβαιώνουν παραβάσεις σε αυτούς που κινούνται εκτός των ορίων που προβλέπει η νομοθεσία.

Ο νόμος προτάθηκε από τον γερουσιαστή Jason Pizzo ο οποίος σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών παρουσίασε video που έδειχνε αυτοκίνητα να κάνουν donuts σε δημόσιο δρόμο, με τους επιβάτες να κρέμονται έξω από τα παράθυρα. Μάλιστα, σύμφωνα με το newsweek στην τελευταία σκηνή του video εμφανίζεται το αποκεφαλισμένο κεφάλι μίας γυναίκας!

«Η γυναίκα που αποκεφαλίστηκε ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών» φέρεται να δήλωσε ο Pizzo στην επιτροπή και συνέχισε: «Υπάρχουν άνθρωποι που διατηρούν δημόσια προφίλ, που μπορεί να τα επισκεφτεί ο καθένας, και ανεβάζουν videos από αυτοσχέδιους αγώνες ταχύτητας και επιδείξεις που κάνουν στους δρόμους, τρομοκρατώντας τις γειτονιές. Όλα αυτά γίνονται επειδή στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχουν αστυνομικοί».

Στην τοποθέτηση του Pizzo δεν υπήρξε καμία ένσταση και ο νέος νόμος πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή, ενώ τον περασμένο Ιούνιο έπεσε και η υπογραφή του Κυβερνήτη της Florida, Ron Desantis.

Αν αποδειχθεί στην πράξη ότι ο νόμος θα φέρει αποτέλεσμα, μειώνοντας αυτά φαινόμενα στους δρόμους, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπορέσει να υιοθετηθεί και από άλλες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Στόχος του είναι όχι απλά να σταματήσουν να ανεβαίνουν videos από αυτοσχέδιους αγώνες και επιδείξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να ανακοπεί η δημοσιότητα που λαμβάνουν, δημιουργώντας μία τάση που αρκετοί οδηγοί εμφανίζονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν.