Tα σχέδια της Mercedes-Benz για τη νέα πλατφόρμα MMA


Η Mercedes-Benz ανακοίνωσε το βραχυπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιό της ως το 2026 το οποίο θα στηριχθεί εν πολλοίς στην καινούργια πλατφόρμα «MMA» για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 23/5/2022

Το επιχειρηματικό πλάνο της Mercedes-Benz προβλέπει την εξέλιξη και δημιουργία νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στις σχετικά μικρές πολυτελείς κατηγορίες τα οποία θα βασίζονται στη νέα πλατφόρμα (τύπου skateboard) «ΜΜΑ» («Mercedes-Benz Modular Architecture»), τη μείωση των πωλήσεων αλλά και την αύξηση του κέρδους ανά πωλούμενο όχημα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ola Källenius, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Mercedes-Benz, σε εκδήλωση παρουσία αναλυτών της αγοράς αυτοκίνητου, το πρώτο όχημα που θα προκύψει με τη χρήση αυτής θα το δούμε το 2024. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητά της αλλά θα είναι η βάση και για νέα μοντέλα που θα έχουν και κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Η γερμανική εταιρεία παρουσίασε ένα καλυμμένο όχημα η σιλουέτα του οποίου παραπέμπει σε τετράθυρο με έντονα κεκλιμένο το πίσω μέρος του (σαν coupé) για να δείξει την γενικότερη εικόνα και την κατηγορία οχήματος (ή τις κατηγορίες οχημάτων) στις οποίες θα τη χρησιμοποιήσει αρχικά.

Ο κ. Källenius δήλωσε σχετικά: «Η νέα αρχιτεκτονική τής πλατφόρμας MMA εισάγει μια νέα γενιά τεχνολογίας, τόσο αναφορικά με το σύστημα μετάδοσης κίνησης καθαυτό, όσο και σε ό,τι αφορά στη χημεία της μπαταρίας και στην απόδοση».

Αυτή, θα περιλαμβάνει και το νέο λειτουργικό σύστημα ενημερωδιασκέδασης «MBOS» το οποίο αναμένεται να υπάρχει σε όλες τις μελλοντικές πλατφόρμες που θα δημιουργήσει η εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης και της «MB.EA» η οποία θα αντικαταστήσει την «EVA 2» (που χρησιμοποιήθηκε στις EQE και EQS).

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έχουν πάρει στη Mercedes-Benz, προτίθενται να δημιουργήσουν ακόμα πιο ποιοτικά νέα οχήματα, τα οποία θα κοστίζουν περισσότερο, αλλά θα μειωθεί ο όγκος των συνολικών ετήσιων πωλήσεών της. Επίσης, ως το 2026, θα μειώσει τον αριθμό των εκδόσεων αμαξωμάτων στα μοντέλα της για μικρότερες κατηγορίες στις οποίες αντιπροσωπεύεται, Έτσι, από επτά που είναι σήμερα, θα μειωθούν στα τέσσερα, όπως έγινε γνωστό.

Αυτή η επιλογή αναμένεται να μειώσει κατά 25% τον ετήσιο όγκο πωλήσεών της ως εκείνη τη χρονιά (2026) συγκριτικά με αυτές του 2019. Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε η Mercedes-Benz, το 2019 το ετήσιες πωλήσεις των μοντέλων της στις μικρότερες κατηγορίας ήταν περίπου 680.000 οχήματα, ενώ πέρυσι ήταν 570.000. Ωστόσο, η μέση τιμή πώλησης τους αυξήθηκε κατά 20%, συγκριτικά, και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο ως το 2026.