Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται επιδότηση έως και 3.000€ για αγορά νέου αυτοκινήτου!


Την αποκάλυψη έκανε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Δείτε ποια οχήματα αφορά και τα κριτήρια με τα οποία θα προκύψουν οι δικαιούχοι. 

  • 1/4/2022

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας στην άτυπη σύνοδο που έγινε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Παρίσι, προαναγγέλοντας επιδότηση για την αγορά νέου αυτοκινήτου που θα φτάνει μέχρι και τις 3.000€.

Το πρόγραμμα θα φέρει την ονομασία «Εν Κινήσει» και όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με στόχο να τονώσει την ελληνική αγορά αυτοκινήτου και να δημιουργήσει κίνητρα για να αποκτήσουν οι πολίτες νέας τεχνολογίας οχήματα.

Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0» και θα τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ. Το συνολικό κόστος τους προγράμματος θα φτάσει το ποσό των 400.000.000 ευρώ και στόχος είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 100.000 πολίτες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.

Τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν θα είναι εισοδηματικά και όπως αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας θα δοθεί έμφαση στα χαμηλά εισοδήματα όπου οι έρευνες δείχνουν ότι μετακινούνται με μεγάλης ηλικίας οχήματα.

Παράλληλα, μέσα από αυτή την επιλογή , η Κυβέρνηση στοχεύει και στην ανανέωση του «γερασμένου» στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) τοποθετούν τη χώρα μας στην τέταρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, με μέσο όρο ηλικίας των επιβατικών οχημάτων τα 16 χρόνια. Σε χειρότερη θέση από εμάς βρίσκονται μόνο η Ρουμανία (16.5), η Εσθονία (16.7) και η Λιθουανία (16.8).

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση επιθυμεί το νέο πρόγραμμα να κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» με στόχο την πολυπόθητη μείωση της εκπομπής CO2 που προσπαθούν να πετύχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Οι δύσκολες, όμως, οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες από το μέτωπο του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δεν δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες ώστε να επωφεληθεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Για αυτό στόχος του «Εν Κινήσει» θα είναι να επιδοτηθούν αποκλειστικά αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης που όμως θα έχουν χαμηλές εκπομπές CO2. Τα ακριβή όρια αναμένεται να ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού εδώ