Τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα χιλιόμετρα!


Και αύξηση στο φόρο καυσίμων προανήγγειλε ο αν. υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

  • 5/12/2015

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας ο Τρύφων Αλεξιάδης, με δηλώσεις που έκανε το πρωί του Σαββάτου 5/12 στην εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΪ. Οι νέες αλλαγές θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τα καύσιμα, καθώς σχεδιάζεται αύξηση φόρου στη βενζίνη και στα υπόλοιπα καύσιμα (diesel, lpg, cng κλπ.).

Συγκεκριμένα, ο αν. υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο... πολύπαθο ζήτημα των τελών κυκλοφορίας: «Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσα σημεία είναι άδικα στα τέλη κυκλοφορίας. Εξετάζουμε να υπάρχει ένα μικρό τέλος κυκλοφορίας σε όλους και να συνδεθεί το τέλος κυκλοφορίας με τη βενζίνη. Άλλο αυτός που έχει ένα αμαξάκι να πηγαίνει στη δουλειά του κι άλλο εκείνος που κάνει πολλά χιλιόμετρα. Σκεφτόμαστε να υπάρχει σε όλα τα αυτοκίνητα ειδική σήμανση για να βλέπουμε τα πάντα, αν έχει πληρώσει τα τέλη, αν είναι ασφαλισμένο κλπ».

Tι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι θα έχουμε τέλη κυκλοφορίας που θα διαμορφώνονται ανάλογα με το πόσα χιλιόμετρα κάνει κάποιος κατά τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ, θα μπορούσε να επιβληθεί αύξηση φόρου στη βενζίνη και τα λοιπά καύσιμα, με στόχο να επιβαρύνεται περισσότερο η χρήση του αυτοκινήτου. Το ποσό αυτό δηλαδή θα το πληρώνουν όσοι κινούν περισσότερo τα αυτοκίνητά τους ή έχουν μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, ενώ θα επιβαρύνει λιγότερο όσους δεν τα μετακινούν ή έχουν «ένα αυτοκινητάκι που καίει λίγα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης.

Ο αν. υπουργός Οικονομικών δεμσεύτηκε, μάλιστα, πως για τα τέλη του 2017 οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα πληρώσουν λιγότερα απ' ότι φέτος, γεγονός που θα οδηγήσει αρκετούς στο να πάρουν πίσω τις πινακίδες που έχουν καταθέσει ή που πρόκειται να καταθέσουν.

Οι όποιες, νέες αλλαγές φυσικά και δεν πρόκειται να ισχύσουν από φέτος, αφού ήδη έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές των τελών για το 2016, τα οποία μπορεί κανείς να βρει στο gsis.gr.