Τέλος εποχής για το Hyundai IONIQ


Δεν πρόκειται για το γνωστό μας Ioniq 5, αλλά για το κάπως άγνωστο σε εμάς Hyundai IONIQ. Γιατί η κορεάτικη εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει την παραγωγή του τον Ιούλιο.

  • 6/6/2022

Η Hyundai λέει αντίο στο IONIQ. Ο πρόδρομος της ηλεκτροκίνητης σειράς Ioniq στη γκάμα της κορεατικής μάρκας είναι στις τελευταίες εβδομάδες του στην αγορά. Παρότι δεν το είδαμε ποτέ να έρχεται στη χώρα μας, στην υπόλοιπη Ευρώπη είχε συγκεντρώσει σημαντικό εμπορικό ενδιαφέρον.

Η Hyundai παρουσίασε το IONIQ στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης 2016 σαν ένα στοίχημα που είχε μόνο έναν στόχο, να εκθρονίσει το Toyota Priusή έστω να προσπαθήσει να του κλέψει σημαντικό μερίδιο από τον όγκο πωλήσεων του. Η πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε ήταν το υβριδικό Hyundai IONIQ Hybrid και λίγους μήνες αργότερα ήρθε το πλήρως ηλεκτρικό IONIQ Electric και το plug-in hybrid μοντέλο.

Τώρα, οι Κορεάτες ανακοίνωσαν τη διακοπή της παραγωγής των τριών παραλλαγών του IONIQ τον Ιούλιο που παράγονται στο κεντρικό εργοστάσιο στο Ulsan της Νότιας Κορέας. Σύμφωνα με την Hyundai, η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή του IONIQ ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό, αφού μετά την μεγάλη επιτυχία του νέου και αμιγώς ηλεκτρικού Ioniq 5, ο στόχος είναι η σειρά Ioniq να επεκταθεί και να αποτελεί μία οικογένεια αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων στις τάξεις της εταιρείας.

Hyundai Ioniq 5
Hyundai Ioniq 5

Το Hyundai IONIQ υπήρξε ένα μοντέλο με πολύ σημαντικό εμπορικό αντίκτυπο για τη Hyundai, καταφέρνοντας να πουλήσει συνολικά περισσότερες από 135.692 μονάδες στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τέλος του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και γιατί ήταν αυτό που άνοιξε τον δρόμο για τη νέα γενιά ηλεκτροκίνητων μοντέλων που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Παράλληλα, το νέο Ioniq 6, το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της νέας σειράς Ioniq είναι έτοιμο να κάνει το ντεμπούτο του το 2023, ενώ ήδη η κορεάτικη μάρκα εξελίσσει και το μεγαλύτερο οικογενειακό αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ioniq 7. Και τα δύο θα βασίζονται στην νέα αμιγώς ηλεκτροκίνητη αρχιτεκτονική E-GMP του Ομίλου Hyundai.