Τέλος εποχής για τον Akio Toyoda – Στη θέση του ο Koji Sato από την Lexus


Ο Akio Toyoda κατεβαίνει από τον «θρόνο» του CEO της Toyota μετά από 14 χρόνια, με τον Koji Sato να αναλαμβάνει το «τιμόνι» της ιαπωνικής εταιρείας. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/1/2023

Περίοδος ανακατατάξεων ξεκίνησε στην Toyota, με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία να υποδέχεται τον νέο της πρόεδρο και CEO, και τον Akio Toyoda να κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας. 

Akio Toyoda, Koji Sato, Takeshi Uchiyamada
Akio Toyoda, Koji Sato, Takeshi Uchiyamada

Τη θέση του θα αναλάβει ο επικεφαλής της Lexus και της Toyota Gazoo Racing, Koji Sato, με τον Toyoda να παραμένει στα ενδότερα της εταιρείας, αυτή τη φορά ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της, θέση που είχε μέχρι τώρα ο Takeshi Uchiyamada, ο οποίος θα γίνει μέλος του Δ.Σ.

Ο Akio, εγγονός του Kiichiro Toyoda, ιδρυτή της Toyota, καθόταν στην καρέκλα του προέδρου της εταιρείας από τον Ιούλιο του 2009, κι έκτοτε έχει κατάφερε να περάσει το «πλοίο» που ονομάζεται Toyota μέσα από πολλές και διαφορετικές φουρτούνες, όπως για παράδειγμα την οικονομική κρίση του 2009, το σκάνδαλο ανακλήσεων της ίδιας περιόδου και τον σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία.

Η Toyota ξεπέρασε τις δυσκολίες υπό τη βλέψη του Toyoda, καταφέρνοντας να σπάσει πολλά ρεκόρ πωλήσεων, και κατακτώντας τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου.

«Πιστεύω ότι τα τελευταία 13 χρόνια έχτισα ένα στέρεο θεμέλιο και ήρθε η ώρα να παραδώσω τη σκυτάλη,» είπε ο Toyoda. «Η νέα ομάδα διαχείρισης έχει μπροστά της την αποστολή να μετατρέψει την Toyota σε μία εταιρεία που δίνει έμφαση στην κινητικότητα.»

Ο Toyoda και ο νεοαφιχθής Sato έχουν δουλέψει αρκετές φορές μαζί, με τον 66χρονο -πλέον- πρώην πρόεδρο της εταιρείας να εξηγεί ότι ο Sato επελέχθη για την «αγάπη του για τα αυτοκίνητα».

Ο Sato έχει αρκετές προκλήσεις να διαχειριστεί, όπως για παράδειγμα την πλοήγηση της Toyota στον κόσμο του εξηλεκτρισμού, της αυτόνομης οδήγησης και της συνδεσιμότητας. Ένα από τα σημεία δράσης του 53χρονου Ιάπωνα θα είναι και η δημιουργία ενός σχεδίου για την εξανθράκωση της Toyota, στοχεύοντας σε ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, την ίδια ώρα που οι ανάγκες και απαιτήσεις των αγορών ανά τον κόσμο μεταβάλλονται συνεχώς.