Τέλος εποχής: Μπαίνουν όρια ταχύτητας στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους


Η τελευταίος επί γης παράδεισος για τους φανατικούς των υψηλών ταχυτήτων θα πέσει και αυτός θύμα των κανονισμών για τους ρύπους
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/1/2019

Η μοναδική "παιδική χαρά" για τους φίλους του αυτοκινήτου χωρίς όρια ταχύτητας, οι γερμανικές Άουτομπαν, ίσως πολύ σύντομα να αποκτήσουν και αυτές τους περιορισμούς που έχουν όλοι οι άλλοι δρόμοι του κόσμου. Η γερμανική κυβέρνηση συζητά μία δέσμη μέτρων για την μείωση των επιπτώσεων των μεταφορών στην ατμόσφαιρα, μεταξύ των οποίων και η υιοθέτηση ορίων ταχύτητας σε όσους αυτοκινητόδρομους δεν έχει γίνει ακόμα.

Οι προτάσεις της επιτροπής που έχει αναλάβει να κάνει τις πρώτες αλλαγές στη Γερμανία από το 1990 έχουν απέναντί τους ένα δύσκολο έργο καθώς πρέπει να προστατέψουν και την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας.Όμως η ΕΕ καραδοκεί με μεγάλα πρόστιμα οπότε πρέπει να υπάρξει άμεση δράση.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η καθιέρωση ορίου ταχύτητας στα 130 km/h αλλά και η αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων από το 2023 σε συνδυασμό με την υιοθέτηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων.

Η επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τις προτάσεις της, κάτι που θα γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τα μέλη της όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι αρκετά από τα μέτρα που θα προτείνουν δεν θα είναι αρεστά στους Γερμανούς πολίτες ούτε στους πολιτικούς.

Όπως και να έχει πάντως, το όριο ταχύτητας αλλάζει μία κατοχυρωμένη ελευθερία των Γερμανών στις μετακινήσεις τους και σίγουρα ορίζει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής που σίγουρα θα λείψει σε όσους είχαν την τύχη να απολαμβάνουν την υψηλή ταχύτητα -και το αίσθημα ευθύνης που αυτό συνεπάγεται- χωρίς το άγχος των ραντάρ.