Tesla: Απόπειρα σαμποτάζ από υπάλληλο!


Όπως υποστηρίζει η Tesla, με email που κοινοποίησε εσωτερικά στους υπαλλήλους της, απέτρεψε προσπάθεια σαμποτάζ στο εργοστάσιό της στο Freemont, επαναφέροντας μέσα σε λίγες ώρες την κανονικότητα στη γραμμή παραγωγής.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 7/10/2020

Την προσπάθεια σαμποτάζ του εργοστασίου της στο Freemont της Καλιφόρνια έκανε γνωστή η Tesla, δίνοντας στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που σχετίζονται με μια υπόθεση που όπως όλα δείχνουν θα έχει και συνέχεια, μιας και ο δράστης ήταν υπάλληλος της εταιρείας.

Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να βλάψει την εταιρία ο εν λόγω υπάλληλος, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι δεν τα κατάφερε τελικά.

Σύμφωνα με το email που απέστειλε στους εργαζομένους ο Al Prescott, αντιπρόεδρος της Tesla, «πριν από δύο εβδομάδες, οι ομάδες IT και InfoSec μας διαπίστωσαν ότι ένας υπάλληλος είχε σαμποτάρεικακόβουλα ένα μέρος του εργοστασίου. Οι γρήγορες ενέργειές τους εμπόδισαν περαιτέρω ζημιές και η παραγωγή έτρεχε ομαλά και πάλι λίγες ώρες αργότερα».

Από ότι φαίνεται, το σαμποτάζ έγινε σε κάποιον υπολογιστή της εταιρίας, ενώ ο φερόμενος ως δράστης προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του και να ενοχοποιήσει έναν άλλο υπάλληλο. Δυστυχώς για αυτόν, δεν τα κατάφερε και τελικά ομολόγησε τις πράξεις του. Η Tesla προχώρησε ήδη στην απόλυσή του, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να στραφεί δικαστικά εναντίον του.

Αυτό δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται, καθώς και στο παρελθόν έχει ανακαλύψει υπαλλήλους που είτε προσπαθούν να σαμποτάρουν την παραγωγή, είτε πωλούν μυστικά της φίρμας σε άλλες εταιρίες. Δεν πάει καιρός μάλιστα όπου η Tesla, σε συνεργασία με το FBI κατάφεραν να αποτρέψουν ένα χακάρισμα υπολογιστή με ransomware, για το οποίο ο δράστης ζητούσε 1 εκ. δολάρια.