Tesla: Αύξηση πωλήσεων με... μείωση κερδών


Μόνο η εταιρία του Elon Musk θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο με τα νούμερα του τελευταίου τριμήνου να είναι διχασμένα ανάμεσα σε ευχάριστες και δυσάρεστες ειδήσεις. Όπως πάντα άλλωστε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/7/2019

Και το βιομηχανικό "αίνιγμα" της Tesla συνεχίζει για ένα ακόμα τετράμηνο, ακολουθώντας προφανώς και την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη της αλλά και της γενικότερης διάρθρωσής της ως εταιρία.  Τα οικονομικά αποτελέσματα για το τετράμηνο που μας πέρασε δείχνουν απώλειες της τάξης των 408 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το νούμερο αυτό, αν και μικρότερο από τα 718 εκατομμύρια του αντίστοιχου περσινού διαστήματος έρχεται σε αντιδιαστολή με ένα άλλο μέγεθος: τα έσοδα της εταιρίας σημειώνουν άνοδο 59% φθάνοντας στα 6,35 δισ. δολάρια. 

Λίγες μέρες πριν η Tesla είχε επιβεβαιώσει ότι παρέδωσε 95.200 αυτοκίνητα το δεύτερο τρίμηνο, αριθμός ρεκόρ για την εταιρία και μία άνοδος 134% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το Μodel 3 αντιπροσωπεύει τις 72.531 μονάδες ενώ οι πωλήσεις των Model S και Model X έφθασαν στις 17.650 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 215 σε σχέση με πέρσι.

Μία από τις εξηγήσεις που δίνονται είναι ότι η Tesla ξοδεύει μεγάλα ποσά αυτή την εποχή για την εξάπλωσή της σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο στην Σαγκάη. Παράλληλα καταναλώνονται και αρκετοί πόροι για την εξέλιξη και την προώθηση πριν το τέλος του 2020 στην παραγωγή του Model Y.

Πάντως οι απώλειες για δεύτερο τρίμηνο μέσα στην χρονιά, και μάλιστα μεγαλύτερες των προβλέψεων, οδήγησαν σε πτώση της μετοχής της εταιρίας κατά 11,1% την εβδομάδα που πέρασε. Όμως αυτά τα παίζει στα... δάχτυλα ο Musk οπότε και το "φαινόμενο" Tesla μάλλον θα συνεχίσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα την απρόβλεπτη παρουσία του στο σύγχρονο βιομηχανικό τοπίο.