Tesla: Ο Elon Musk έστειλε τους συνδικαλιστές... σπίτι τους


Υπάλληλοι της Tesla στη μονάδα του Buffalo γνωστοποίησαν στον Elon Musk την επιθυμία τους να σχηματίσουν σωματείο και την επόμενη μέρα έλαβαν την απόλυσή τους. Τι απαντά η εταιρεία. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/2/2023

Οι περίεργες συμπτώσεις, τα σκάνδαλα και τα προβλήματα δε σταματούν ποτέ για την Tesla, και αυτή τη φορά εμπλέκονται οι εργαζόμενοι της εταιρείας. Την περασμένη Τρίτη, οι υπάλληλοι της Tesla ανακοίνωσαν στον διευθύνοντα σύμβουλο Elon Musk, την πρόθεσή τους για δημιουργία σωματείου εργαζομένων. Την επόμενη μέρα, ο CEO με τη σειρά του, ανακοίνωσε σε 30 υπαλλήλους του Gigafactory 2 στο Buffalo της Νέας Υόρκης, την απόλυσή τους, χωρίς προφανή αιτία.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Elon Musk δε συμπαθεί ιδιαίτερα τα σωματεία, και ως αποτέλεσμα, κανείς από τους εργαζομένους του στις ΗΠΑ εκπροσωπούνται από σωματείο, σε αντίθεση με υπαλλήλους άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως για παράδειγμα η Ford, η GM και η Stellantis.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τουλάχιστον ένας εκ των 30 υπαλλήλων που αποδεσμεύτηκαν ήταν μέλος της 25μελούς επιτροπής, υπεύθυνης για την οργάνωση του κινήματος προς τη δημιουργία σωματείου, ενώ αρκετοί εξ αυτών είχαν συμμετέχει σε συζητήσεις περί του θέματος.

Οι υπάλληλοι έκαναν ένσταση στην Εθνική Επιτροπή Σχέσεων Εργασίας των ΗΠΑ, καταγγέλλοντας ότι η Tesla παρανόμησε, αφού απέλυσε τους συγκεκριμένους εργαζομένους, «ως αντίποινα για δράσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία σωματείου, και αποθαρρύνοντας αυτήν». Αν οι κατηγορίες των υπαλλήλων αποδειχτούν αληθείς, η Tesla θα αναγκαστεί να επαναπροσλάβει τους απολυμένους, και να χορηγήσει αναδρομικές αποδοχές, χωρίς όμως να της επιβάλλεται η αποζημίωσή τους.

Από την μεριά της η εταιρεία, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την είδηση, έσπευσε να τονίσει πως οι απολύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πρόθεση να στηθεί σωματείο, ενώ σημειώνει πως οι υπάλληλοι είχαν ειδοποιηθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla εμπλέκεται σε τέτοια σκάνδαλα, αφού το 2019, μόλις πριν 3 χρόνια, η εταιρεία κρίθηκε ένοχη παρεμπόδισης δημιουργίας σωματείου, αλλά και για την παρενόχληση εργαζομένων που μοίραζαν αντίστοιχα φυλλάδια. Μάλιστα, και ο ίδιος ο Elon Musk δέχτηκε τα «πυρά» του αρμόδιου δικαστή, αφού πολλά από τα Tweets του περιείχαν παράνομα αντισυνδικαλιστικά μηνύματα.