Θα αγοράζατε έναν V10 κινητήρα Formula 1;


Ένας V10 κινητήρας της Alfa Romeo που φτιάχτηκε για την Ligier στη Formula 1 το 1990 και δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ βγαίνει τώρα προς πώληση. 

  • 6/7/2021

Οι αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Formula 1 θεωρούνται η «χρυσή εποχή» του σπορ. Θρυλικά ονόματα όπως οι Senna, Prost, Piquet, Mansell και Schumacher έδωσαν ατελείωτες μάχες για την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της F1.

Τα μονοθέσια ήταν εξίσου θρυλικά με τους οδηγούς. Η λευκή-κόκκινη McLaren MP4/6 με κινητήρα της Honda έκλεψε τις καρδιές των οπαδών του αθλήματος καθόλη τη διάρκεια της σεζόν του 1991 πριν η Williams FW14B φέρει την καινοτόμο ενεργή ανάρτηση που στη συνέχεια απαγορεύτηκε.

Ένας συλλέκτης στο West Yorkshire της Μεγάλης Βρετανίας πουλά σήμερα σε δημοπρασία έναν κινητήρα της Alfa Romeo F1 από αυτή την εποχή, και συγκεκριμένα του 1990 για να είμαστε πιο ακριβείς. Ο V10 των 3,5 λίτρων κατασκευάστηκε για το μονοθέσιο της Ligier, αλλά μετά την ρήξη των σχέσεων με τον Ιταλό κατασκευαστή, η Ligier επέλεξε τον V8 των 3,5 λίτρων της Cosworth.

Ακριβώς 15 μονάδες αυτού του μοτέρ συναρμολογήθηκαν με τις ακριβείς προδιαγραφές της Formula 1, αλλά δυστυχώς δεν αγωνίστηκαν ποτέ. Μετά από έναν πρόσφατο τεχνικό έλεγχο του κινητήρα προς πώληση που πραγματοποιήθηκε από τεχνικούς της Alfa Romeo,  ανέφεραν ότι ήταν ακόμα σε άριστη κατάσταση. Με τους 620 ίππους που αποδίδει, έχει παραπάνω από αρκετή ισχύ για ένα custom αυτοκίνητο.

Αλλά και ως κομμάτι της ιστορίας της Formula 1, ή για να διακοσμήσει ένα ιδιωτικό μουσείο είναι κάτι το εξαιρετικό για τους λάτρεις του σπορ.