Θα συγχωνευθεί πλήρως η Volvo με την Geely;


Το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των δραστηριοτήτων τους εξετάζουν τόσο η Volvo Cars όσο και η ιδιοκτήτρια Geely Automobile Holdings.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/2/2020

Οι δύο εταιρίες ως επιχειρηματικές δραστηριότητες ανήκουν στην  Zhejiang Geely Holding Group. Στο τραπέζι έχει τεθεί το θέμα η Volvo με την Geely να συγχωνευθούν ώστε να υπάρξει αποτελεσματικότερη πρόσβαση στις αγορές και μια πιο εύκολη είσοδο και διαχείριση στα χρηματιστήρια της Στοκχόλμης και του Χονγκ Κονγκ. Ουσιαστικά το θέμα αφορά τα σήματα των Volvo, Polestar, Geely και Lynk & Co.

«Μία τέτοια συγχώνευση θα δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο παγκοσμίως», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Volvo, ο Hakan Samuelsson. Από την μεριά της Geely ο Li Shufu είπε μεταξύ άλλων στο Autonews.com πως θα πρέπει να διατηρηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε σήματος ανεξάρτητα με στόχο πάντοτε την αύξηση των πωλήσεων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, κυρίως για την Volvo (η οποία εξαγοράστηκε από την Geely Auto Holdings το 2010) που είναι ένα από τα πιο σημαντικά σήματα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Διότι όπως και να το κάνουμε η επιμονή των Κινέζων να χτίσουν ένα δικό τους brand δείχνει πόσο πολύ το θέλουν και με ρίσκο για την Volvo να αφομοιωθεί σε βάθος χρόνου.

Κάτι εξαιρετικά δύσκολο διότι η Geely μπορεί να έχει τα κεφάλαια αλλά στην αυτοκινητοβιομηχανία οι Κινέζοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να χτίσουν κάτι με κεφαλαία, όπως η Volvo. Ακόμη και αν το προσπαθούν με κάθε τρόπο, όπως πρόσφατα ανέφερε ο διευθυντής του FBI.