Θέλετε να γίνετε ο κυρίαρχος της επιτάχυνσης; Η BMW σας εξηγεί το πώς (Video)


Αν ο στόχος σας είναι η καλύτερη επιτάχυνση από στάση έως τα 100 km/h, η BMW σας εξηγεί σε ένα ολιγόλεπτο video τα πως και τα γιατί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 17/3/2019

Η επιτάχυνση από στάση είναι ένα από τα δυο-τρία πιο σημαντικά στοιχεία που κοιτάζει κανείς σε ένα αυτοκίνητο. Ιδίως αν πρόκειται για σπορ αυτοκίνητο και για οδηγούς ή petrolheads που χρειάζονται την επιβεβαίωση των ελάχιστων δευτερολέπτων για να αισθάνονται κυρίαρχοι του δρόμου.

Στο video που ετοίμασε η ΒΜW δείχνει ποιοι είναι οι παράγοντες που βοηθούν στην επίτευξη της απόλυτης κυριαρχία στα φανάρια. Το σημαντικότερο που προκύπτει δεν είναι στοιχεία όπως η αεροδυναμική (η οποία αρχίζει και επιδρά από πολύ υψηλότερες ταχύτητες) ούτε η απόλυτη ιπποδύναμη.

Αυτό που μετρά περισσότερο είναι η αναλογία κιλών ανά ίππο και βέβαια τα καλά ελαστικά και η καλή ποιότητα της ασφάλτου. Από εκεί και πέρα μπαίνει και ο παράγοντας άνθρωπος, αν και τελευταία, με τα αυτόματα κιβώτια και τα συστήματα Launch Control, όλα έχουν γίνει ακόμα πιο εύκολα. Και θα γίνουν ευκολότερα ">με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την απίστευτη ροπή τους από μηδενικές στροφές. 

Για εμάς στο Car And Driver που οι μετρήσεις των αυτοκινήτων (και βέβαια το 0-100) είναι μία καθημερινότητα, καθώς θεωρούμε ότι αποτελούν βασικό στοιχείο της αξιολόγησής τους, το... φροντιστήριο της BMW έχει την αξία του, επιβεβαιώνοντας την σημασία των μετρήσεων και πέρα από λόγους εντυπώσεων. 

Για τους φανατικούς της επιτάχυνσης πάντως, καλό θα ήταν όλα αυτά να γίνονται λελογισμένα, και έχοντας πάντα στην άκρη του μυαλού σας ότι πάντα θα υπάρχει ένας πιο γρήγορος συνδυασμός -ή ένα έξτρα κολπάκι- που θα κάνει ένα δέκατο του δευτερολέπτου καλύτερο χρόνο. Στο χέρι του καθενός είναι να αποφασίσει αν αξίζει το ρίσκο...