Theon Design BEL001: Μία... διαφορετική Porsche 911 (photos)


Η Theon Design έρχεται με μία νέα πρόταση στα restomod, καθώς παρουσίασε το BEL001, μία Porshe 911 964 με πάνω από 400 PS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: THEON DESIGN
  • 1/12/2022

Παλαιότερες γενιές της Porsche 911 που αναγεννώνται με σύγχρονα μέσα, διατηρώντας την αίσθηση του ρετρό, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πλευρές της αγοράς των restomod. Η νεότερη εταιρεία που μπαίνει στον «χορό» είναι η Theon Design, η οποία ιδρύθηκε το 2016 στην περιοχή της Οξφόρδης.

Το project της ονομάζεται BEL001, που πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη 911 γενιάς 964 έγινε παραγγελία από πελάτη που βρίσκεται στο Βέλγιο.

Η ανακατασκευή έγινε με τρομερή ακρίβεια, ως και την τελευταία βίδα, και διαθέτει έναν κινητήρα χωρητικότητας 3,6 λίτρων, flat-6 με supercharger της Rotrex, ο οποίος τοποθετήθηκε εκεί που κανονικά εδραζόταν το σύστημα του κλιματισμού, πριν η Theon Design την πιάσει στα χέρια της. Κάθεται ακριβώς στα σημεία που έδενε κι ο αρχικός κινητήρας, αλλά έχουν ενισχυθεί για να μην υπάρχουν ταλαντώσεις όταν αυτός πιέζεται. 

Το αερόψυκτο μοτέρ αποδίδει έτσι 405 PS και 500 Nm ροπής, με την κίνηση να βρίσκεται στους πίσω τροχούς και να μεταδίδεται μέσω του αυθεντικού, μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων 5 σχέσεων, που φυσικά έχει δεχθεί ενισχύσεις από την Theon Design.

Επιπλέον, για να κρατηθεί στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα το βάρος του οχήματος, η Theon Design έκανε εκτενή χρήση ανθρακονήματος στο αμάξωμα, ενώ προστέθηκε εξάτμιση από ανοξείδωτο ατσάλι και ημι-ενεργή ανάρτηση, κάνοντας το όχημα να ζυγίζει μόλις 1.265 kg.

Βεβαίως, μία τέτοια κατασκευή απαιτεί αρκετό χρόνο και πολλά χρήματα για να ετοιμαστεί. Συγκεκριμένα, χρειάζεται 18 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών και ζητά ένα ποσό περί τα 450.000 ευρώ, στη φθηνότερη εκδοχή της.