Θεσσαλονίκη: Επιστρέφουν οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες – Ποιο είναι το πρόστιμο για τους παραβάτες (video)


Οι κάμερες που βρίσκονται στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης έπιασαν ξανά δουλειά και μοιράζουν κλήσεις στους παραβάτες. Δείτε τι ισχύει για δίκυκλα και ταξί.

  • 28/9/2022

Όπως ενημέρωσε ο ΟΑΣΘ, μετά από χρόνια, οι κάμερες που βρίσκονται στις λεωφορειολωρίδες της Θεσσαλονίκης μπαίνουν ξανά σε λειτουργία με στόχο να υπάρχει απρόσκοπτη κίνηση των λεωφορείων, αύξηση της ταχύτητά τους και συνεπώς πιο αξιόπιστη εκτέλεση των δρομολογίων.

Η επαναλειτουργία των καμερών γίνεται από τον ΟΑΣΘ, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Τροχαία Θεσσαλονίκης, καθώς οι δύο φορείς συμμαχούν για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Κάμερες διαθέτουν όλες οι λεωφορειολωρίδες στη Θεσσαλονίκη (άξονας Μοναστηρίου – Εγνατία, άξονας Εθνικής Αντιστάσεως – Βασιλίσσης Όλγας - Βασιλέως Γεωργίου, Αγγελάκη, Τσιμισκή, άξονας Αλεξάνδρου Παπαναστασίου – Λεωφόρος Στρατού, Μητροπόλεως, Γεωργίου Παπανδρέου). Εκτός ενεργοποίησης παραμένουν οι κάμερες στην οδό Εγνατία, όπου εκτελούνται εργασίες κατασκευής του μετρό.

Οι κάμερες θα καταγράφουν τις παραβάσεις ψηφιακά, μέσω συστήματος ραντάρ, το οποίο θα εντοπίζει τα οχήματα που θα εισέρχονται παράνομα στις λεωφορειολωρίδες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, με χρηματοδότηση από τον ΟΑΣΘ, ολοκληρώθηκε η συντήρηση του συστήματος (κάμερες, ιστοί κ.ά.), εγκαταστάθηκε λογισμικό σε υπολογιστή της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης και εκπαιδεύτηκε προσωπικό στη λειτουργία του προγράμματος επεξεργασίας κλήσεων στα γραφεία της Τροχαίας.

Το πρόστιμο για την είσοδο σε λεωφορειολωρίδα είναι 100€ ενώ αν ο οδηγός αποφασίσει όχι μόνο να μπει αλλά και να παρκάρει, πέραν του προστίμου αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα απομακρύνεται από τον γερανό της Τροχαίας.

Οι λεωφορειολωρίδες λειτουργούν Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 6.30 το πρωί μέχρι και τις 8.30 το βράδυ. Εξαίρεση αποτελεί η λεωφορειολωρίδα που βρίσκεται στην Γ. Παπανδρέου και λειτουργεί από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 το βράδυ.

Από εκεί και πέρα η είσοδος στις λεωφορειολωρίδες επιτρέπεται στα τουριστικά και σχολικά λεωφορεία, στα δίκυκλα και στα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά).

Τα ταξί μέχρι και τις 31/12/2022 θα μπορούν να μπαίνουν κανονικά στις λεωφορειολωρίδες κατά τη διάρκεια του 24ωρου, με την προϋπόθεση ότι θα μεταφέρουν επιβάτη και η στάση για επιβίβαση και αποβίβαση θα γίνεται στις ειδικές εσοχές που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής.

Αν δεν υπάρχει επιβάτης μέσα στο ταξί, ο οδηγός του απαγορεύεται να εισέλθει στη λεωφορειολωρίδα τις πρωινές ώρες 6.30 με 9.30 και το μεσημέρι από τις 14.00 έως και τις 17.00 το απόγευμα.