Τι φέρνει την Porsche πιο κοντά στην Rimac;


H Κροάτικη εταιρία που ξεκίνησε από ένα γκαράζ το 2009 γίνεται πλέον ένας από τους στρατηγικούς συμμάχους της Porsche για την μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/9/2019

Η περίπτωση της κροάτικης εταιρίας Rimac θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον case study για την ελληνική πραγματικότητα και για το πως θα μπορούσαμε με σχέδιο και επιμονή να ξεφύγουμε από την οικονομική κακοδαιμονία.

Η εταιρία του Μate Rimac που ξεκίνησε πριν 10 χρόνια από ένα γκαράζ στην πίσω αυλή του σπιτιού του έχει γίνει πλέον αντικείμενο έριδας μεταξύ μεγάλων εταιριών. 

Ήδη η Porsche είχε προλάβει να εξαγοράσει ένα 10% των μετοχών της, ενώ πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από την γερμανική εταιρία ότι το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 15,5%

Σύμφωνα με τον CEO της Porsche, Lutz Meschke, οι δύο εταιρίες ανακάλυψαν ότι μπορούν να μάθουν πολλά η μία από την άλλη στην πρώτη φάση της συνεργασίας τους. Και υποστήριξε ότι η Rimac έχει πολλά να προσφέρει στην Porsche σχετικά με την ηλεκτροκίνηση.

Από την πλευρά του ο Mate Rimac δηλώνει ενθουσιασμένος από την εξέλιξη και υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές ιδέες συνεργασίας για νέα προϊόντα και τεχνολογίες.

Όταν η Porsche πήρε το 10% της Rimac πέρσι, η κροάτικη εταιρία απασχολούσε 400 εργάτες. Τώρα είναι γύρω στους 550 και θα ανέβουν ακόμα περισσότερο. 

Πέρσι η εταιρία ανακοίνωσε το C_Two ένα ηλεκτρικό supercar που κάνει το 0-100 km/h σε 1,95 δευτερόλεπτα και τα 0-300 km/h σε 11,8 δευτερόλεπτα.

Οι ειδικοί του χώρου υποστηρίζουν ότι η επένδυση στην Rimac μόνο σε καλό μπορεί να βγει στην Porsche καθώς οι Κροάτες έχουν προχωρήσει αρκετά την τεχνολογία -ιδίως στα γρήγορα μοντέλα- σε ότι αφορά τους ηλεκτροκινητήρες αλλά και την πιο ορθή διαχείριση της ενέργειας από τις μπαταρίες.