Τι σχέση έχει η Toyota, το Stanford και μερικοί επαγγελματίες drifters;


Η εξέλιξη ολοένα και πιο προηγμένων συστημάτων ενεργητικής ασφαλείας, είναι φορές που ακολουθεί ιδιαίτερα διασκεδαστικά μονοπάτια.

  • 16/1/2021

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η κακοκαιρία «Λέανδρος» σαρώνει τη χώρα. Αρκετές περιοχές έχουν χιονοπτώσεις, ενώ οι αρμόδιοι συνιστούν στον κόσμο να αποφύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, για λόγους ασφαλείας. Και είναι αλήθεια ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει πολύ παράξενες αντιδράσεις σε οδοστρώματα με μειωμένο συντελεστή ολίσθησης. Η κίνηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απαιτεί συχνά γνώσεις, εμπειρία και αυξημένη ετοιμότητα από τον οδηγό. Μπορούν όμως όλοι οι οδηγοί να διαθέτουν αυτό το επίπεδο ικανοτήτων; Πολύ δε περισσότερο, μπορούν τα ίδια τα αυτοκίνητα να κάνουν κάτι για αυτό;

Στην πράξη, η τεχνολογία μπορεί όντως να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Γι΄ αυτό ακριβώς και το Toyota Research Institute με το Dynamic Design Lab του πανεπιστημίου του Stanford αποφάσισαν να συνεργαστούν με επαγγελματίες drifters οδηγούς, ώστε να μάθουν περισσότερα γύρω από την ασφάλεια.

«Κάθε μέρα, υπάρχουν θανατηφόρα ατυχήματα οχημάτων, που προκύπτουν από ακραίες καταστάσεις όπου οι περισσότεροι οδηγοί θα χρειαστούν υπεράνθρωπες δεξιότητες για να αποφύγουν τη σύγκρουση», δηλώνει ο Gill Pratt, Διευθύνων Σύμβουλος της TRI και επικεφαλής επιστήμονας της Toyota. «Η αλήθεια είναι ότι κάθε οδηγός έχει αδυναμίες και για να αποφευχθεί η σύγκρουση, οι οδηγοί συχνά πρέπει να κάνουν ελιγμούς που είναι πέρα ??από τις δυνατότητές τους».

Η όλη μελέτη περιστρέφεται μόνο γύρω από τις οδηγικές ικανότητες και τον τρόπο αντίδρασης του αυτοκινήτου, αλλά επίσης γύρω από τα αντανακλαστικά που χρειάζονται αλλά και από το «ένστικτο» να αντιληφθεί κανείς εγκαίρως την όποια κακοτοπιά και να φροντίσει από πριν να την αποφύγει. Τα αποτελέσματα αυτής θα βελτιώσουν την ασφάλεια στα αυτοκίνητα παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα και τις επιδόσεις των σπορ αυτοκινήτων, χάρη στον ευκολότερο χειρισμό τους σε ακραίες συνθήκες ολίσθησης.