Τι το μοναδικό έχει αυτή η Chevrolet Corvette ZR1 του 1990;


Η συγκεκριμένη Chevrolet Corvette ZR1 δημιουργήθηκε πριν από 32 χρόνια και κάτω από το αμάξωμά της κρύβει μια προηγμένη τεχνολογία για την εποχή της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/2/2022

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η General Motors συνεργάστηκε με τη Lotus για να εξελίξουν από κοινού ένα σύστημα ενεργητικής ανάρτησης για τα αυτοκίνητα παραγωγής της πρώτης.

Η Lotus είχε την εμπειρία και την τεχνογνωσία από την εμπλοκή της στη Formula 1 και η GM τα χρήματα. Ο αμερικανικός κολοσσός είχε αποκτήσει τη βρετανική εταιρεία το 1986 και έτσι είχε πρόσβαση στα μυστικά της.

Ήδη από το 1982, η Lotus 92 (το μονοθέσιο της εταιρείας τού Colin Chapman που δημιουργήθηκε για τα Grand Prix Formula 1 του 1983), διέθετε σύστημα ενεργητικής ανάρτησης. Ωστόσο, η εφαρμογή τής τεχνολογίας στα οχήματα παραγωγής δεν ήταν μια απλή υπόθεση στα τέλη του 1980.

Η General Motors δημιούργησε κάποια πρωτότυπα για να κάνει δοκιμές εξέλιξης του συστήματος. Ένα από τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν και η Chevrolet Corvette ZR1 εκείνης της εποχής. Από τη διαδικασία εξήχθη το συμπέρασμα ότι το σύστημα δεν ήταν αξιόπιστο, καθώς δεν είχε αναπτυχθεί ακόμα ο τομέας της ηλεκτρονικής όπως στα μετέπειτα χρόνια.

Η General Motors κατέστρεψε τα περισσότερα πρωτότυπα μετά το τέλος των δοκιμών, ωστόσο τρία από αυτά διατηρήθηκαν για κάποιο λόγο. Ένα από τα εναπομείναντα με το σύστημα ενεργητικής ανάρτησης είναι και η συγκεκριμένη Chevrolet Corvette ZR1 η οποία βγαίνει σε διαδικτυακή δημοπρασία με ποσό εκκίνησης τα 89.500 δολάρια (περίπου 78.765 ευρώ).