Την Τουρκία επέλεξε η VW για το νέο μεγάλο της εργοστάσιο


Οι πληροφορίες  θέλουν το Κατάρ που είναι μεγαλομέτοχος της VW να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 13/7/2019

Το νέο μεγάλο εργοστάσιο της VW το οποίο θα αποσυμφορήσει τις γραμμές παραγωγής στην Ευρώπη ήταν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του γκρουπ εδώ και μήνες. Και οι χώρες που διεκδικούσαν την τεράστια αυτή επένδυση ήταν η Βουλγαρία και η Τουρκία (η Ελλάδα έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί...). 

Τελικά η απόφαση πάρθηκε και το εργοστάσιο αυτό θα φτιαχτεί στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης. Αν και η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ και είχε προφανώς περισσότερα θετικά με το μέρος της, τελικά η VW αποφάσισε να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που προέρχονται από την Automotive News η επιλογή αυτή έγινε ύστερα από σοβαρές πιέσεις του Κατάρ. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το Κατάρ έχει το 14,6% των μετοχών της VW και το 17% των ψήφων στο ΔΣ του γκρουπ.

Είναι επίσης γνωστοί οι δεσμοί του Κατάρ με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο, ιδίως τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Ερντογάν, με το κρατίδιο του Κόλπου να ενισχύει όσο γίνεται περισσότερο την προβληματική εσχάτως τουρκική οικονομία.

Το νέο αυτό εργοστάσιο θα κατασκευάζει αυτοκίνητα για την Volkswagen, την Skoda και την Seat, απελευθερώνοντας τα ευρωπαϊκά εργοστάσια και κυρίως εκείνα της Skoda που έχουν φθάσει στο όριό τους. Η παραγωγή που θα περιλαμβάνει και τα Skoda Karoq και Seat Ateca θα φθάνει ετησίως στις 350.000 μονάδες.