Το 500αράκι της Fiat στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης


Θα αποτελεί ένα από τα εκθέματα μιας έκθεσης με τίτλο "Η αξία του καλού design" που θα γίνει μέσα στο 2019.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/12/2018

Μπορεί ένα μικρό λαϊκό αυτοκίνητο της μεταπολεμικής Ευρώπης να είναι αντικείμενο έκθεσης σε Μουσείο, και μάλιστα στο περιβόητο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης. Αν πρόκειται για το κλασικό 500αράκι της Fiat τότε όλες οι πόρτες όπως φαίνεται είναι ανοιχτές.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου επέλεξαν το κλασικό μοντέλο της Fiat για να είναι ένα από τα αντικείμενα που θα αποτελέσουν την έκθεση "The Value of Good Design" που θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2019 και θα κρατήσει μέχρι τον Μάιο.

Το concept της συγκεκριμένης έκθεσης είναι να αναδείξει αντικείμενα τα οποία ήταν άψογα σχεδιασμένα αλλά παράλληλα ήταν και προσιτά στο ευρύ κοινό. Το ΜοMA επέλεξε ένα μοντέλο F που παραγόταν από το 1965 έως το 1972 και ήταν το πιο δημοφιλές στην συνολικά 18χρονη πορεία του μοντέλου στην αγορά.

Οι υπεύθυνοι της έκθεσης εκτίμησαν ότι ο μηχανικός/σχεδιαστής του 500, ο Dante Giacosa, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει χώρους για τέσσερις επιβάτες και τα... ψώνια της ημέρας μέσα σε ένα αμάξωμα μόλις 3 μέτρων και 1,3 μέτρων πλάτους. 

Το αυτοκίνητο που έδωσε την δυνατότητα στην κατεστραμένη Ιταλία να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής αποτέλεσε σημαντική επιτυχία πουλώντας πάνω από 4 εκατομμύρια μονάδες μεταξύ του 1957 και 1975 που έμεινε στην παραγωγή. Ο Giacosa είχε μεγάλα σχέδια για ένα πιο εξελιγμένο 500αράκι με κινητήρα και κίνηση εμπρός, όμως τον πρόλαβε ο Isigonis με το Mini.

Πάντως φαίνεται να παίρνει την εκδίκησή του στην συγκεκριμένη έκθεση, μιας και οι διοργανωτές επέλεξαν το δικό του δημιούργημα και όχι το επίσης εξαιρετικό Mini.