Το Audi A4 e-tron πλησιάζει απειλητικά και θέλει να τα... βάλει με το Tesla Model 3


Οι… χαμηλές πτήσεις της τρέχουσας γενιάς του A4 έβγαλαν άρον άρον το project «e-tron» από το συρτάρι και πλέον στόχος είναι να ανέβουν οι αριθμοί και να ανταγωνιστεί στα ίσια αντίστοιχες ηλεκτρικές προτάσεις.

  • 25/5/2022

Είναι γνωστό ότι το «βλέμμα» της Audi είναι ξεκάθαρα στραμμένο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση και αυτή έχει διατυπωθεί σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις από επίσημα χείλη. Η φίρμα θέλει να επιταχύνει προς τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 και να διαθέτει στη γκάμα της αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι και το 2030.

Μέχρι στιγμής έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα παρουσιάζοντας μια σειρά από «e-tron» προτάσεις ενώ αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι ο Audi Α4 θα μπει και αυτό στην ηλεκτρική «οικογένεια» αλλά προς το 2025.

To A4 αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη γερμανική εταιρία αφού αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 των παγκόσμιων πωλήσεών της. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η τρέχουσα γενιά με την ονομασία B9 δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και τα νούμερα παρέμειναν χαμηλά, ακόμα και μετά το facelift του 2019.

Από την άλλη, εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Audi ετοιμάζει πυρετωδώς την επόμενη γενιά του A4 (Β10) η οποία είναι η τελευταία που θα τροφοδοτείται με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Οι φήμες λένε ότι στην στη γκάμα θα υπάρχει μόνο ένα diesel σύνολο ενώ οι περισσότερες επιλογές θα συνδυαστούν με τον βενζινοκινητήρα των 2.0 λίτρων που φέρει την κωδική ονομασία EA888 και αναπτύχθηκε στο VW Group. Όλα τα σύνολα θα είναι εξηλεκτρισμένα ενώ μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι δεν θα υπάρξει αμιγώς ηλεκτρική έκδοση στην αρχική φάση του λανσαρίσματος.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δει μια σειρά από φωτογραφίες του πρωτότυπου A4 Avant να πραγματοποιεί δοκιμές στο χιόνι, αλλά η sedan έκδοση δεν έχει εμφανιστεί πουθενά!

Αυτή η εξέλιξη ήταν αρκετή για να φουντώσει τα σενάρια που θέλουν τη φίρμα να αλλάζει το αρχικό πλάνο και να βγάζει από το συρτάρι εσπευσμένα το project «Audi A4 e-tron» ώστε να το φέρει συντομότερα στην αγορά και να ανταγωνιστεί ηλεκτρικές προτάσεις όπως του Tesla Model 3.

Το συγκεκριμένο project ήταν στα σχέδια της Audi αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο κάτι το οποίο είχε αποκαλύψει και ο ίδιος ο Markus Duesmann τον περασμένο Οκτώβριο. Ωστόσο δεν είναι καθόλου απίθανο οι συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά να τροποποίησαν το χρονοδιάγραμμα και να φόρτωσαν ένα τεράστιο όγκο εργασίας σε μηχανικούς και designers ώστε να παρουσιάσουν πιο σύντομα την αμιγώς ηλεκτρική πρόταση.

Οι αναφορές μιλάνε για αποκάλυψη στο τέλος του 2023 και λανσάρισμα στην αγορά τους πρώτους μήνες του 2024. Θυμίζουμε πως μία ανάλογη στρατηγική έχει εφαρμόσει και η «αδελφική» Volkswagen με το Passat.  Αναφορικά με το Audi A4 e-tron λέγεται ότι η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσει θα είναι η PPE που εφοδιάζει και το Audi Q6 e-tron.

Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική δίνει τη δυνατότητα για τοποθέτηση ενός ή και δύο ηλεκτρικών μοτέρ (για τα μοντέλα με τετρακίνηση), μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία που μπορεί να ξεπερνάει τα 100 kWh και αυτονομία πολύ κοντά στα 700 km. Αργά ή γρήγορα τα σενάρια θα αποσαφηνιστούν και έτσι θα γνωρίζουμε τι ακριβώς σχεδιάζει η Audi αναφορικά με το δημοφιλές sedan της.