Το AWD της Toyota GR Corolla δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζεις (video)


Ο μηχανικός Jason Fenske κάνει μια "βουτιά" στο σύστημα μετάδοσης της Toyota GR Corolla αποκαλύπτοντας τα σημεία που το κάνουν ξεχωριστό και μεγιστοποιούν τη fun-to-drive εμπειρία του οδηγού. 

  • 12/9/2022

Όταν τον περασμένο Απρίλιο η Toyota τράβηξε το κάλυμμα πάνω από την GR Corolla οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στην επίσημη παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους μηχανικούς της Gazoo Racing και να μάθουν σημαντικές λεπτομέρειες για το μοντέλο.

Μία εξ αυτών ήταν η Elana Scherr από το αμερικανικό Car and Driver όπου πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον αρχιμηχανικό Naoyuki Sakamoto την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Σε κάποιο σημείο της κουβέντας η δημοσιογράφος ρώτησε τον Sakamoto αν το σύστημα μετάδοσης AWD που υπάρχει στην Toyota GR Corolla είναι το αντίστοιχο που μπορεί να βρει κανείς και σε ένα RAV4.

Η απάντηση του Sakamoto ήταν ένα πλατύ χαμόγελο και αμέσως έφερε στην παρέα τον ειδικό για το συγκεκριμένο σύστημα, στο πρόσωπο του οποίο σχηματίστηκε ένα ανάλογο χαμόγελο μόλις άκουσε την ερώτηση. Στη συνέχεια εξήγησε πως το συγκεκριμένο AWD της Gazoo Racing χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε αυτό το αυτοκίνητο και προσφέρει υψηλό έλεγχο σε διαφορετικές συνθήκες.

Ο τρόπος που εξελίχθηκε η κουβέντα έδειξε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο σύστημα μετάδοσης που κρύβει πολλές λεπτομέρειες . Αυτό το “έπιασε” ο μηχανικός Jason Fenske που τρέχει το κανάλι Engineering Explained στο YouTube και καταπιάνεται με ενδιαφέροντα τεχνικά θέματα. Έτσι, αποφάσισε στο τελευταίο του video να... ρίξει φως στο AWD της Toyota GR Corolla.

Όπως γνωρίζαμε ήδη, το βασικό mode κατανέμει την ισχύ σε ποσοστό 60 μπροστά/40 πίσω, στη sport επιλογή γίνεται 30/70 και κάνει πιο εύκολες τις πλαγιολισθήσεις, ενώ στο track mode μοιράζει στα δύο την ισχύ ανάμεσα στους δύο άξονας (50/50). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να προσαρμοστεί αυτός στο αυτοκίνητο και όχι το αντίθετο, επιτρέποντάς του τη μέγιστη εμπλοκή στον τρόπο οδήγησης και συνεπώς την κορυφαία fun-to-drive εμπειρία.

Από εκεί και πέρα εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το AWD μόνο ένας μηχανικός σαν τον Fenske μπορεί να δώσει. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε αναλυτικά για το μεγαλείο του συστήματος μετάδοσης της Toyota GR Corolla δεν έχετε παρά να δείτε ολόκληρο το video που ανέβηκε στο κανάλι του.

Δείτε το video...