Το «αύριο» της Stellantis περιλαμβάνει αυτόνομη οδήγηση και υδρογόνο


Η Stellantis κάνει το επόμενο βήμα προς δύο εκ των πιο πρωτοποριακών τάσεων της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας: Αυτόνομη οδήγηση και υδρογόνο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: STELLANTIS
  • 23/12/2022

Η Stellantis κάνει το επόμενο βήμα και επενδύει για το μέλλον, προκειμένου να εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας ως μία πρωτοπόρος εταιρεία, η οποία κοιτά μπροστά. Πολλοί κατασκευαστές έχουν ήδη στραφεί, τόσο στην αυτόνομη οδήγηση, αλλά και το υδρογόνο, και ήρθε η εποχή η Stellantis να τεθεί κι αυτή υπέρ των μέσων που θα την οδηγήσουν στο επόμενο στάδιο.

Το πρώτο βήμα προς τη νέα εποχή έγινε με την αγορά της aiMotive, μίας εταιρείας λογισμικού που ειδικεύεται στη δημιουργία εξελιγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομης οδήγησης.

Σύμφωνα με τον Yves Bonnefont, επικεφαλής του τμήματος λογισμικού της Stellantis, η απόκτηση της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία θα δρα υπό τη σκέπη του ομίλου, «θα επιταχύνει το ταξίδι της μετατροπής μας σε μία εταιρεία βιώσιμης κινητικότητας και θα βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους που υπαγορεύει το σχέδιο Dare Forward 2030. Χάρη στην ειδίκευση της aiMotive, θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε την τεχνολογία πίσω από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και αυτόνομης οδήγησης, να επεκτείνουμε την γκάμα παγκόσμιων ταλέντων μας και να ενισχύσουμε την εξέλιξη της ολοκαίνουργιας πλατφόρμας μας STLA AutoDrive».

Παρόλο που η aiMotive θα ενταχθεί στον όμιλο Stellantis, θα διατηρήσει τη λειτουργική ανεξαρτησία της, με τον ιδρυτή της, Laszlo Kishonti, να παραμένει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Εκτός αυτού, η Stellantis, ακολουθώντας τα χνάρια της Toyota, θα ενσωματώσει τις κυψέλες υδρογόνου στο στόλο της, ως εναλλακτικό μέσο τροφοδότησης των μπαταριών των EV της. Αυτή η κίνηση θα ολοκληρωθεί με την εξαγορά μέρους της Symbio, εταιρείας πρωτοπόρου στην εξέλιξη των κυψελών υδρογόνου και τη διαχείριση του υδρογόνου ως εναλλακτικού καυσίμου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε ότι τα πλάνα της Symbio ταιριάζουν απόλυτα με τα σχέδια της Stellantis να παράγει υδρογονοκίνητα οχήματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. «Αυτή η κίνηση θα επιταχύνει την εξέλιξη, ώστε να φέρουμε προϊόντα με χαμηλούς ρύπους στους πελάτες μας, πέρα από τα παραδοσιακά ηλεκτρικά οχήματα. Είμαστε ευγνώμονες στις ομάδες στη Faurencia, τη Michelin και τη Symbio για την επιμονή τους στην καινοτομία, ανωτερότητα και συνεργασία, ενόσω όλοι δουλεύουμε για να επιτύχουμε εξανθρακωμένη κινητικότητα,» είπε ο Πορτογάλος CEO.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Stellantis ασχολείται ενεργά με το υδρογόνο, καθώς λάνσαρε τα πρώτα της υδρογονοκίνητα βαν μεσαίου μεγέθους στα τέλη του 2021. Το σχέδιο Dare Forward 2030 βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, και όλες οι κινήσεις που κάνει η εταιρεία από εδώ και πέρα, στοχεύουν στην επίτευξη αυτού. Το 2024 θα έρθουν μεγαλύτερα βαν που θα κινούνται με υδρογόνο από τον όμιλο, ενώ και οχήματα βαρέως τύπου ενδέχεται να λάβουν το εν λόγω σύστημα με τις κυψέλες υδρογόνου.