Το αυτόνομο Scania NXT μπορεί να μεταφέρει τα πάντα


Το NXT, το αυτόνομο Scania, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει τα πάντα. Κυριολεκτικά!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 14/6/2019

Ο ανταγωνισμός σε θέματα ηλεκτροκίνησης και αυτόνομης κίνησης δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των κατασκευαστών επιβατικών αλλά και αυτών που δραστηριοποιούνται στα επαγγελματικά οχήματα. Οι οποίοι τρέχουν κυριολεκτικά προκειμένου να παρουσιάσουν κάτι πραγματικά καινοτόμο.

Αυτό έκανε και η Scania, που ανήκει στον όμιλο της Volkswagen, παρουσιάζοντας το NXT Concept. Tο οποίο είναι ένα αυτόνομο και ηλεκτρικό όχημα, που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει διάφορους ρόλους. Π.χ το πρωί θα μπορεί να μεταφέρει εργαζόμενους από το σπίτι τους στη δουλείας του, ενώ στη συνέχεια να παραδίδει κρύα αναψυκτικά και το βράδυ όταν όλα θα έχουν ηρεμήσει σε κάποιο βαθμό να μαζεύει σκουπίδια.

Το βασικό στοιχείο του Scania NXT είναι αυτό το μεταβλητό σύστημα υπερκατασκευών, στο οποίο προσαρμόζονται τόσο το εμπρός όσο και το πίσω στοιχείο πρόωσης. Η εκδοχή λεωφορείου έχει μήκος 8,0 m κα χάρη στη μονοκόμματη κατασκευή της ζυγίζει λιγότερο από 8,0 tn.

Οι κυλινδρικές μπαταρίες είναι τοποθετημένες κάτω από το δάπεδο, αφενός για λόγους κατανομής βάτους και αφετέρου προκειμένου να αξιοποιηθούν κεοί χώροι. Το ΝΧΤ με τις μπαταρίες του πλήρως φορτισμένες  έχει αυτονομία 245 km, ενώ σύμφωνα με τους εμπνευστές του θα μπορούσε κάποια μορφή να είναι έτοιμο για το 2030.