Το "buggy" Lexus ROV Concept με κινητήρα υδρογόνου


Ένα off-road buggy κινητήρα υδρογόνου και πινελιές πολυτέλειας της Lexus είναι η πρώτη σπουδή της ιαπωνικής φίρμας στα οχήματα του είδους.

  • 3/12/2021

Η Lexus  δεν φημίζεται για τα οχήματα εκτός δρόμου της, αλλά η ιαπωνική μάρκα παρουσιάζει το ROV Concept, ένα πρωτότυπο off-road buggy με καύσιμο το υδρογόνο. Τα αρχικά του ονόματος του είναι από τις λέξεις Recreational Off-Highway Vehicle.

Το ROV χρησιμοποιεί έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης 1,0 λίτρου που καίει υδρογόνο. Η Lexus ισχυρίζεται ότι αυτή η διάταξη επιτρέπει τον παραδοσιακό ήχο ενός θερμικού μοτέρ, αλλά χωρίς σχεδόν καθόλου εκπομπές ρύπων, με μια «αμελητέα ποσότητα» να προέρχεται μόνο από την καύση του λιπαντικού, σύμφωνα με την εταιρεία. Μια δεξαμενή υψηλής πίεσης αποθηκεύει το υδρογόνο και ένας ειδικός εγχυτήρας το τοποθετεί στον θάλαμο καύσης.

Η Lexus  δεν έχει κάνει κάποια αναφορά στην παρουσίαση του ROV, αλλά η τεχνολογία καύσης υδρογόνου κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τη μητρική Toyota. Υπάρχει μία φήμη μάλιστα, ότι η έκδοση παραγωγής αυτού του κινητήρα θα κυκλοφορήσει το 2025.

Το ROV συνδυάζει μερικά από τα γνωστά σχεδιαστικά στοιχεία της Lexus  με την παραδοσιακή εμφάνιση ενός off-roader. Το σχήμα του εμπρός μέρους ενσωματώνει τα σημάδια από τη μάσκα σε σχήμα ατράκτου και τα φώτα σε σχήμα L της μάρκας.

Η ανάρτηση είναι εκτεθειμένη και είναι ορατά ακόμη και τα σημεία στερέωσης των αμορτισέρ, ενώ οι τροχοί προεξέχουν από το αμάξωμα και το παρμπρίζ είναι αφαιρούμενο.

Το σκούρο μπρονζέ χρώμα είναι ταιριαστό με το χαρακτήρα του ROV, που τονίζουν τόσο η μπάρα των φώτων LED στην οροφή, αλλά και το rollcage.

Στο εσωτερικό, ο πίνακας οργάνων συνδυάζει ένα μεγάλο αναλογικό στροφόμετρο και μια ψηφιακή οθόνη. Το σπορ τιμόνι έχει «ντυθεί» με συνθετικό δέρμα, όπως και τα σπορ τύπου μπάκετ καθίσματα.