Το Citroen C5 Χ σπάει τα στερεότυπα και δημιουργεί νέα δεδομένα


Η αποκάλυψη του νέου Citroen C5 X δημιουργεί νέα δεδομένα στην κατηγορία του συνδυάζοντας τις ανέσεις μια μπερλίνας με την πρακτικότητα και τον εκδρομικό χαρακτήρα ενός crossover.

  • 12/4/2021

Τη στιγμή που οι πωλήσεις των sedan φθίνουν ακόμα και σε εκείνες τις αγορές που έχουν τιμήσει και με το παραπάνω τα τριών όγκων αμαξώματα, η εξέλιξη-παραγωγή μια κλασικής μπερλίνας δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα.

Έτσι, λοιπόν, η επιστροφή του Citroen C5 στη γραμμή παραγωγής δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν οι Γάλλοι του PSA Group και μετέπειτα του Stellantis Group δεν εύρισκαν τον τρόπο να επαναφέρουν τη φημισμένη μπερλίνα στη ζωή.

Ακολουθώντας, λοιπόν, το πρόσφατο παράδειγμα του C4 C-Cross, υιοθέτησαν μια σχεδιαστική φόρμα η οποία ισορροπεί μεταξύ ενός τυπικού hatchback και ενός crossover, χαρίζοντας στο νέο Citroen C5 έναν νέο και σαφώς πιο ελκυστικό προσανατολισμό.

Το Citroen C5 X, όπως ονομάζεται, ξεπερνά σε μήκος τα 4,8 μέτρα διαθέτοντας, πέρα από ανεξάντλητους χώρους στο εσωτερικό του, έναν ιδιαίτερο σχεδιαστικό κώδικα.

Την ιδιαίτερη αισθητική του πεντάθυρου αμαξώματος ακολουθούν και αρκετές επιφάνειες του εσωτερικού, ωστόσο, εκείνο που ξεχωρίζει στον θάλαμο επιβατών είναι η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής των 12 ιντσών και ο lounge χαρακτήρα που προσδίδουν σε αυτό τα καθίσματα και το φινίρισμα ξύλου.

Για την κίνηση του νέου Citroen C5 X o όμιλος Stellantis έχει εμπιστευθεί τον τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,6 λίτρου, ο οποίος θα προσφέρεται σε συμβατικές και plug-in υβριδικές διαμορφώσεις, φτάνοντας έως και τους 225 ίππους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων είναι εκείνο που θα συνοδεύει τις εκδόσεις του επιβλητικού crossover, ενώ για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί η εξέλιξη τετρακίνητων ή πετρελαιοκίνητων εκδόσεων. Στην Ελλάδα, το νέο Citroen C5 X αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο 2022.