Το Cupra el-Born είναι το πιο σπορ ηλεκτρικό του VW Group (video)


Η Cupra αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ειδικό βάρος ανακοινώνοντας το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: CUPRA
  • 8/7/2020

Τελικά το el-Born το βλέπουμε σε πρώτη φάση με τα σήματα της Cupra και όχι με της Seat που είχε παρουσιαστεί αρχικά. Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό hot-hatch που παρουσιάζει γενικότερα ο όμιλος VW και θα είναι διαθέσιμο στις αγορές της Ευρώπης μέσα στο 2021. Θα κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο με το VW ID.3, στο Zwickau.

Το el-Born βασίζεται στην δεδομένη πλατφόρμα ΜΕΒ και στην λακωνική ανακοίνωση της Cupra αναφέρεται πως υπάρχει μπαταρία χωρητικότητας 77 kWh. Η οποία προσφέρει μια αυτονομία στα 500 km και σε ένα δημόσιο σημείο ταχυφόρτισης χρειάζεται περίπου 30 min για να διασφαλίσει 260 km ηλεκτροκίνησης.

Από πλευράς επιδόσεων απαιτούνται 2,9 sec για τα πρώτα 50 km/h, ενώ αναμένεται η επίδοση του 0-100. Η εταιρία κάνει λόγο για ένα νέο εξελιγμένο σασί με την ονομασία DCC Sport (Dynamic Chassis Control Sport) το οποίο προφανώς έχει να κάνει με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.

Σχεδιαστικά βλέπουμε ένα ισορροπημένο hatch υπερυψωμένο αμάξωμα με την άποψη και το στιλ της Cupra. Στο εσωτερικό υπάρχει η γνώριμη σχεδίαση του VW Group με την μεγάλη κεντρική οθόνη, ένα νέο τιμόνι, την επιλογή Drive Profile Selection, τους Cupra διακόπτες, σπορ καθίσματα κ.α.