Το Cupra Formentor VZ5 των 390 ίππων είναι ένα δώρο γενεθλίων


Όπως ήταν αναμενόμενο το σπορ πολυτελές σήμα της Seat παρουσίασε επίσημα το VZ5 με τον πεντακύλινδρο του Audi RS3.

  • 22/2/2021

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των τριών ετών Cupra αποκαλύφθηκε η νέα κορυφαία έκδοση που έχει κάτω από το καπό της το γνωστό πεντακύλινδρο της Audi. Έτσι, προέκυψε το Formentor VZ5 το οποίο με μοτέρ χωρητικότητας 2,5 lt κινείται με την ισχύ των 390 PS και την ροπή των 480 Nm.

Σχετικά με τις επιδόσεις το συγκεκριμένο Cupra κινείται σαν τον άνεμο αφού χρειάζεται μόλις 4,2 sec για να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h με την τελική να περιορίζεται στα 250 km/h. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως μιλάμε για ένα SUV.

H δύναμη του μοτέρ μεταφέρεται στους τέσσερις τροχούς μέσω της τετρακίνησης 4Drive και του αυτόματου DSG με τις 7 σχέσεις. Σε σχέση με το αμέσως πιο… αδύναμο Formentor VZ με τους 310 PS, το VZ5 (του οποίου η παραγωγή θα «περιοριστεί» στις 7.000 αυτοκίνητα) βρίσκεται 10 mm ακόμη πιο χαμηλά στο έδαφος.

Από εκεί και πέρα η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DCC προσφέρει 15 διαφορετικές ρυθμίσεις απόσβεσης, υπάρχουν ενισχυμένα φρένα Akebono με εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά για να επιβραδύνουν τους 20άρηδες τροχούς.

Σχεδιαστικά το κορυφαίο Cupra ξεχωρίζει από τα πιο έντονα αεροδυναμικά βοηθήματα, τους νέους προφυλακτήρες με τον πίσω να ενσωματώνει ένα νέο διαχύτη και τις διπλές απολήξεις στα άκρα του, τις ειδικής σχεδίασης ζάντες κ.α. Στο εσωτερικό υπάρχουν νέα αλά μπάκετ καθίσματα, μαύρο δέρμα και βουρτσισμένο σκούρο αλουμίνιο ώστε να αρμόζει στον δυναμικό χαρακτήρα και αυτού του Cupra.