Το Dallara AV-21 έκανε ρεκόρ με 310 km/h έχοντας τη θέση του οδηγού... κενή (video)


To παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε σε αεροδιάδρομο της NASA τον οποίο χρησιμοποιούν τα διαστημόπλοια για να προσγειωθούν επιστρέφοντας στη Γη.

  • 6/5/2022

Τη σημερινή εποχή της αυτοκίνησης τα μοντέλα που μπορούν να αναπτύξουν τελική ταχύτητα άνω των 300 km/h, δεν είναι και λίγα. Όταν όμως αυτή την επίδοση την πετυχαίνει ένα όχημα με κενή τη θέση του οδηγού, τότε έχουμε να κάνουμε με μια σημαντική στιγμή της αυτόνομης οδήγησης

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι το αγωνιστικό Dallara AV-21 που αναπτύχθηκε από την ομάδα «PoliMOVE» που αποτελείται από φοιτητές του Πολυτεχνείου του Μιλάνου. Στόχος τους ήταν να σπάσουν κάθε ρεκόρ ταχύτητας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης, ενώ αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ήταν ακόμα μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Alabama.

Για τις ανάγκες των δοκιμών το Dallara AV-21 μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες στις εγκαταστάσεις της NASA στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Cape Canaveral, ώστε να μπει στην τεράστια πίστα που χρησιμοποιούν τα διαστημόπλοια για να προσγειωθούν κατά την επιστροφή τους στη Γη και να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Μέχρι εκείνην τη στιγμή το ρεκόρ υψηλότερης ταχύτητας αυτόνομου οχήματος ήταν τα 282.42 km/h που είχε πετύχει το Robocar. Το Dallara AV-21 κατάφερε να το σπάσει φτάνοντας τα 309.3 km/h, με το ρεκόρ να καταγράφεται μετά από περάσματα και στις δύο κατευθύνσεις της πίστας, ώστε να συνυπολογιστεί η επίδραση του ανέμου.

Το αγωνιστικό φέρει σασί από την ομάδα Dallara Indy Lights και είναι εφοδιασμένο με τρεις αισθητήρες Luminar Hydra Lidar οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι της ασφάλειας, αφού ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πως αν κάτι πάει λάθος θα προκύψουν δύσκολες καταστάσεις.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ρεκόρ και τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει είναι διαθέσιμα σε όλους. Η βιομηχανία μπορεί επωφεληθεί από τη σκληρή δουλειά μας», δήλωσε ο Sergio Savaresi, επικεφαλής καθηγητής της ομάδας «PoliMOVE» και συνέχισε: «Σήμερα είδαμε ένα παγκόσμιο ρεκόρ από ένα αγωνιστικό που κινείται με αλγόριθμους. Ένα μικρό λάθος στον προγραμματισμό και θα μπορούσε να είχαμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα».

Δείτε το video…