To δίπλωμα οδήγησης έρχεται στο κινητό!


Η αλήθεια είναι πως δεν βλέπουμε την ώρα! Ένα σύγχρονο κινητό τηλέφωνο όχι μόνο εξυπηρετεί την επικοινωνία μας αλλά μπορεί μέχρι και να χρησιμοποιείται για πληρωμές, αντί πιστωτικής κάρτας.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 23/11/2020

Παράλληλα, οι περισσότεροι κατασκευαστές εξελίσσουν αυτή τη στιγμή εφαρμογές με τις οποίες οι χρήστες των σύγχρονων αυτοκινήτων θα μπορούν να τα ξεκλειδώνουν και να τα χρησιμοποιούν, αντικαθιστώντας τα κλασικά κλειδιά. Αφού λοιπόν το κομμάτι της ψηφιακής ασφάλειας θεωρείται λυμένο, γιατί να μην κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο απλή;

Κάτι τέτοιο θα πρέπει να σκέφτηκε η πολιτεία της Φλόριντα, όταν ερχόταν σε επικοινωνία με την εταιρία Thales. Από τον προσεχή Δεκέμβριο οι τοπικές αρχές θα τρέξουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, δίνοντας στους οδηγούς το δικαίωμα αντί να κουβαλάνε το φυσικό δίπλωμα στο πορτοφόλι τους, να έχουν ένα ψηφιακό αντίγραφο στο κινητό τους.

Ένα ανάλογο project έτρεξε πρόσφατα στις ΗΠΑ και η πολιτεία της Λουϊζιάνα, το οποίο όμως ήταν πολύ περιορισμένο σε εύρος. Αντιθέτως, εδώ μιλάμε για ένα ανοικτό δοκιμαστικό, όπου ο καθένας θα μπορεί να αποκτήσει ψηφιακό δίπλωμα, ώστε να αποσύρει σε κάποιο συρτάρι το τωρινό του.

Ειδικά δε για αυτούς που θα επιλέξουν το ψηφιακό δίπλωμα, έχουν μία επιπλέον σειρά από οφέλη. Αυτό δεν θα χρησιμεύει μόνο ως δίπλωμα οδήγησης αλλά θα πιστοποιεί και τα στοιχεία του χρήστη - άρα θα καταργήσει σε μεγάλο βαθμό και την ταυτότητα. Εάν για παράδειγμα θέλει κανείς να μπει σε ένα μπαρ, με την ψηφιακή εφαρμογή διπλώματος μπορεί να αποδείξει ότι είναι 21 ετών (με βάση την εκεί νομοθεσία) χωρίς να δώσει άλλα ευαίσθητα στοιχεία.

Στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού, βασίζουμε πραγματικά τις ελπίδες μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που δείχνει πως κάνει σοβαρή δουλειά. Εάν μας ακούει κάποιος εκεί, παρακαλούμε θερμά να περάσουμε σε αυτή την επόμενη φάση και να αφήσουμε πίσω το υδροκέφαλο δημόσιο, που θέλει πάνω από 2 μήνες για μια απλή αλλαγή διπλώματος