Το Fiat Panda 4Χ4 επιστρέφει 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα του – Υβριδικό, συλλεκτικό και με... τσιμπημένη τιμή


Η έμπνευση του Giorgetto Giugiaro, το πρώτο τετρακίνητο Fiat Panda, επιστρέφει σε μια περιορισμένη έκδοση, ακολουθώντας τις επιταγές της σύγχρονης εποχής, χωρίς ωστόσο να αλλοιώνει το DNA του προγόνου του.

  • ΦΩΤΟ: Inglourious Basterds Cycles - FACEBOOK
  • 6/3/2023

Ήταν 1980 όταν η Fiat παρουσίαζε για πρώτη φορά το Fiat Panda στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, γράφοντας την εισαγωγή ενός από τα πιο δημοφιλή «success stories» στην ιστορία της αυτοκίνησης. Τρία χρόνια μετά, το 1983, οι Ιταλοί αποκάλυψαν στο κοινό την τετρακίνητη έκδοση του Panda με το οποίο ώθησαν ακόμα περισσότερο την εμπορική του πορεία.

Φέτος συμπληρώνοντας 40 χρόνια από εκείνη τη στιγμή και οι άνθρωποι που τρέχουν την εταιρεία ανακατασκευών Inglourious Basterds Cycles αποφάσισαν να αποκαλύψουν μια επετειακή έκδοση που θα τιμά το αρχικό τετρακίνητο Panda.

Το μοντέλο που εμπνεύστηκαν φέρει την ονομασία P4nd4 4x4 Restomod Hybrid και έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή του προγόνου του, με την τετραγωνισμένη σχεδίαση και τα στρογγυλά φωτιστικά σώματα τα οποία πλέον είναι τεχνολογίας LED. Στο μπροστινό μέρος έχει αφαιρεθεί η παραδοσιακή γρίλια της Fiat και έχει δώσει τη θέση της σε ένα κλειστό πάνελ.

Το νέο σύστημα ανάρτησης έχει αυξήσει την απόσταση από το έδαφος στα 38 cm, με τη νέα πρόταση, η οποία εφοδιάζεται με ζάντες 15 ιντσών, να έχει γωνία προσέγγισης και γωνία διαφυγής 44,5 και 44,4 μοιρών αντίστοιχα.

Στο εσωτερικό η εικόνα δεν θυμίζει πολλά από το πρώτο τετρακίνητο Panda αφού το στοιχείο που δεσπόζει είναι το ενιαίο ψηφιακό πάνελ που έχει απλωθεί από τη μια έως την άλλη άκρη του ταμπλό, θυμίζοντας αρκετά τη λογική του Honda e.

Παρόλο που οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δίνουν την εντύπωση ενός ενιαίου πάνελ, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ενωμένες οθόνες αφής με διαστάσεις 29Χ15. Επίσης ο κεντρικός καθρέπτης έχει δώσει τη θέση του σε ακόμα μία οθόνη που θα μεταφέρει την εικόνα στον οδηγό μέσω κάμερας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι το P4nd4 4x4 θα χρησιμοποιεί τον κινητήρα Fire με χωρητικότητα 1,242 κ.ε. από το Fiat Punto 75, ενώ θα συνδυάζεται με ήπιο υβριδικό σύστημα. Σύμφωνα με τον δημιουργό το αυτοκίνητο θα έχει δύναμη 90 PS και προφανώς μιλάμε για μία σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το αρχικό μοντέλο που απέδιδε 54 PS.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το P4nd4 4x4 θα γίνουν γνωστές το καλοκαίρι. Πάντως οι Inglorious Basterds Cycles έχουν ανοίξει τις προπαραγγελίες και όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να βιαστούν αφού θα κατασκευαστούν μόλις 10 μονάδες, με την τιμή της καθεμιάς να ξεκινά από τις 58.000 ευρώ.