Το φλας του Mazda CX-30 αναβοσβήνει στους χτύπους της ανθρώπινης καρδιάς (video)


Η Mazda ενσωμάτωσε στο φλας του CX-30 τον χτύπο της ανθρώπινης καρδιάς με την τεχνολογία 'Dimming Turn Signals', μία πολύπλοκη διεργασία που φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στο όχημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/1/2023

Η φροντίδα στη λεπτομέρεια είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι κατασκευαστές δημιουργούν και σχεδιάζουν με ιδιαίτερη προσοχή μέχρι και την τελευταία προσθήκη που γίνεται σε ένα όχημα, κάνοντας ό,τι περνάει απ' το χέρι τους για να κάνουν τα μοντέλα τους να διαφέρουν.

Η Mazda είναι γνωστή για τη λεπτομερή κατασκευή των οχημάτων της, με τους Ιάπωνες να κάνουν το επόμενο βήμα σε αυτόν τον τομέα. Η ιαπωνική εταιρεία σχεδίασε έναν νέο τύπο φλας για τα νέα της μοντέλα, ονόματι 'Dimming Turn Signals' ο οποίος μιμείται τον χτύπο της ανθρώπινης καρδιάς.

Ο Atsushi Yoshida, σχεδιαστής και πνευματικός «πατέρας» των νέων λαμπτήρων που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στο CX-30, εξήγησε τη σκέψη πίσω από το δημιούργημά του. Ο Ιάπωνας είπε ότι τα φλας των αυτοκινήτων που απλά αναβοσβήνουν, είναι απρόσωπα και κρύα, και αφαιρούν τη μαγεία από την οδήγηση.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού η Mazda επικεντρώνει τα σχέδια των αυτοκινήτων της γύρω από τον άνθρωπο, δίνοντας βάση στο πως τα στοιχεία του κάθε οχήματος λαμβάνονται, όχι μόνο από τον οδηγό και τους επιβάτες, αλλά και από τους εξωτερικούς παρατηρητές. Έτσι, ο Yoshida σχεδίασε ένα φλας που μιμείται την ανθρώπινη καρδιά, με τους λαμπτήρες LED να πάλλονται, αντί να αναβοσβήνουν σταθερά.

«Ένα φλας πρέπει να επικοινωνεί την πρόθεση του οδηγού και να τραβήξει την προσοχή των περαστικών και των άλλων οδηγών,» είπε ο Yoshida. «Ήλπιζα ότι η αίσθηση μιας ανθρώπινης καρδιάς – η οποία βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο το φλας ανάβει αμέσως και σβήνει σταδιακά – θα μείωνε τη φόρτιση των οδηγών και θα προκαλούσε συναισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας στους περαστικούς.»

Ο Ιάπωνας σχεδιαστής υπογράμμισε ότι προκειμένου να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, παρατήρησε πολλά ηλεκτροδιαγράμματα, καθώς και τις κυματομορφές που σχηματίζουν αυτά. Η διαδικασία της εφαρμογής αυτού του κυματισμού στον τρόπο που ανάβει και σβήνει το φλας, μπορεί να μοιάζει αρκετά απλή, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Σύμφωνα με τον Yoshida, η ομάδα του χρειάστηκε δύο χρόνια για να δημιουργήσει το συγκεκριμένο φλας, πριν αυτό περάσει στην παραγωγή, και μάλιστα καθυστέρησε τόσο, που έχασε την πρώτη του προθεσμία.

«Ένα μεγάλο εμπόδιο ήρθε όταν ακυρώσαμε το πρώτο λανσάρισμά του στο Mazda 3 επειδή το φως έσβηνε ακανόνιστα. Παρ' όλ' αυτά, μαζί με τους μηχανικούς της Mazda και τον προμηθευτή μας, Stanley Electric Co., Ltd., καταφέραμε να διορθώσουμε το πρόβλημα, αναπροσαρμόζοντας το φλας σε τμήματα του 0,01 sec, και έπειτα το εγκαταστήσαμε με επιτυχία,» εξήγησε ο Yoshida.

«Θέλω να βοηθήσω την Mazda να αυξήσει ακόμα περισσότερο τη σχεδιαστική αξία της μέσω του φωτισμού. Παρόλο που ο ανταγωνισμός αυξάνεται ραγδαία με τα ηλεκτρικά οχήματα και την αυτόνομη οδήγησης, θέλω να δω τον έξοχο σχεδιασμό των αυτοκινήτων να συνεχίζει χωρίς συμβιβασμούς» κατέληξε.

Δείτε την «καρδιά» του CX-30 να χτυπά στους ρυθμούς της ανθρώπινης καρδιάς: