Το φορτηγό της Tesla θα έχει αυτονομία έως και 1.000 km


Με μεγάλη αυτονομία και ωφέλιμο φορτίο παραπλήσιο των αντίστοιχων συμβατικών φορτηγών το Semi Truck θα έχει ενδιαφέρον για τις μεταφορικές εταιρείες.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: TESLA
  • 25/11/2020

Η αυτονομία είναι γενικά ένα θέμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ακόμα περισσότερο για τα ηλεκτρικά φορτηγά σαν το Semi Truck της Tesla, που θα κληθεί να κάνει μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις.

Το αφεντικό της Tesla Elon Musk είχε πει σε μια πρόσφατη συνέντευξή του πως αυτονομία της τάξης ων 500 και 800 km μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με την τρέχουσα τεχνολογία των μπαταριών. Άλλωστε ήδη από το 2017 είχε προαναγγείλει την ύπαρξη αυτών των δύο εκδοχών του.

Τα νούμερα αυτά της αυτονομίας αφορούν το Semi Truck φορτωμένο, με το συνολικό του βάρος να φτάνει τους 35 με 40 tn, ενώ το σημαντικό είναι πως το ωφέλιμο φορτίο είναι αντίστοιχο με αυτό των αντίστοιχων εκδόσεων πετρελαίου. Ίσως μικρότερο κατά έναν τόνο, κατά τον Musk.

Ενδιαφέρον είναι πως όταν η Tesla μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα της μπαταρία με τα 4.680 στοιχεία, που θα παίζει και δομικό ρόλο στο φορτηγό της, τότε η αυτονομία του θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 1.000 km, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τάξη του 25%.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αυτονομία η ενεργειακή πυκνότητα της μπαταρίας θα είναι πολύ κοντά στις 300 Wh/kg, όπως είπε χαρακτηριστικά -ποιος άλλος…- ο Elon Musk στη συνέντευξή του που ακολουθεί (από το 14:20 και μετά).