Το Hummer επανέρχεται ισχυρότερο και ικανότερο (Video)


Η εμπορική πορεία της «πολιτικής» έκδοσης του Hummer H1 ήταν καλή. Κυκλοφόρησε για μια δεκαετία και κάτι έως ότου η GM έπαυσε την παραγωγή του. Ωστόσο, η στρατιωτική εκδοχή έχει κάνει μία κατά πολύ μεγαλύτερη... καριέρα και όχι μόνο βρίσκεται στην παραγωγή ακόμη, αλλά υφίσταται και αναβάθμιση!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤΟ: HUMMER
  • 19/6/2018

Αν και το βασικό «πακέτο» έχει παραμείνει ουσιαστικά ίδιο από τον καιρό, που λανσαρίστηκε αυτό το μοντέλο το 1984(!), ο κατασκευαστής του αποκάλυψε ότι θα προκύψει μία σημαντικά αναβαθμισμένη εκδοχή. Οι Αμερικανοί, λοιπόν, αποκάλυψαν τη βελτιωμένη έκδοση του Hummer H1, την NXT 360, στην έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού Eurosatory, που διεξαγόταν έως και πριν από λίγες μέρες στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα, λοιπόν, εμφανίστηκε ένα Hummer H1 με αναβαθμίσεις, που το καθιστούν πολύ πιο εύχρηστο, αλλά και σαφώς πιο ασφαλές για το πλήρωμά του.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον κινητήρα, αυτός απλώς είναι πιο ισχυρός, αφού τη θέση του V8 turbodiesel των 193 PS και των 515 Nm ροπής έχει καταλάβει πλέον ένα ίδιας χωρητικότητας και διάταξης μηχανικό σύνολο, το οποίο, χάρη και στη νέα ηλεκτρονική διαχείρισή του, έχει ισχύ 253 PS και ροπή 624 Nm. Επίσης, αντί ενός αυτόματου κιβωτίου 2 ή 4 σχέσεων, το NXT εξοπλίζεται πλέον με ένα 6άρι.

Αναβαθμισμένη είναι και η ανάρτηση, που εξασφαλίζει στο αμερικανικό εκτός δρόμου μοντέλο ακόμα μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο, το οποίο φτάνει πλέον τα 7.100 kg. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από μόνο του το H1 ζυγίζει περίπου το 1/3 από το προαναφερθέν βάρος, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να ρυμουλκήσει (θεωρητικά) άλλα δύο οχήματα σαν κι αυτό σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εδάφους.

Το αναβαθμισμένο κεντρικό σύστημα πλήρωσης αέρα στα ελαστικά (πλέον με δύο συμπιεστές), η μεγαλύτερη διαδρομή της ανάρτησης, τα ελαστικά μεγαλύτερων διαστάσεων, η αυξημένη απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος και οι βελτιωμένες γωνίες προσέγγισης και διαφυγής είναι στοιχεία που δείχνουν ότι αυτό το Hummer μπορεί να πάει εκεί που τα προηγούμενα δεν μπορούσαν. Τέλος, το νέο στρατιωτικό H1 είναι σε θέση να αντέχει καταιγισμό πυρών από ισχυρότερα όπλα χάρη στη βελτιωμένη θωράκισή του!