To ηλεκτρικό Mazda MX-30 τα κατάφερε πολύ καλά στο τεστ ταράνδου (video)


H επίδοση του ηλεκτρικού SUV της Mazda ήταν καλύτερη από τις αντίστοιχες πολλών σπορ μοντέλων.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: km77.com/youtube
  • 11/12/2020

Το MX-30 είναι το πρώτο ηλεκτρικό Mazda και όπως για όλα τα ηλεκτρικά υπάρχει το ερώτημα το πως είναι τα δυναμικά τους χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω του αυξημένου βάρους τους σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά. Βάρος που φυσικά οφείλεται στις μπαταρίες και παίζει σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες όπως το τεστ ταράνδου. Που ενσωματώνει δύο διαδοχικές και έντονες αλλαγές φορτίου.

Οι κατασκευαστές πάντως γνωρίζοντας πολύ καλά το βάρος των μπαταριών της τοποθετούν χαμηλά στο δάπεδο, μετακινώντας έτσι χαμηλότερα και το κέντρο βάρους. Αυτό έκαναν φυσικά και οι μηχανικοί της Mazda, οι οποίοι επιπρόσθετα έχουν επιλέξει για το MX-30 μια συγκριτικά μικρή μπαταρία των 35,5 kWh. Που τροφοδοτεί έναν ηλεκτροκινητήρα 143 PS και 265 Nm για έως και 200 χιλιόμετρα.

Το MX-30 λοιπόν στο τεστ ταράνδου τα κατάφερε ιδιαίτερα καλά -πολύ καλύτερα από σπορ μοντέλα, πόσο μάλλον από άλλο SUV. Έτσι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία ολοκλήρωσε τη δοκιμασία ήταν 79 χλμ./ ώρα, δηλαδή 2 χλμ./ ώρα πιο υψηλή από την ταχύτητα αναφοράς των 77 χλμ./ ώρα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί το MX-30 παρουσίαζε μια μικρή υποστροφή, την οποία όμως το ESP κατόρθωνε να ελέγξει και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πρόσφυση. Εξίσου καλές ήταν οι επιδόσεις του ηλεκτρικού Mazda και στο σλάλομ.