Το MINI Electric στην έκθεση Αυτοκίνηση 2019


H ΜΙΝΙ δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της σύγχρονης τάση για ηλεκτροκίνηση, και στην έκθεση Αυτοκίνηση 2019 παρουσιάσει την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του αυτοκινήτου της, το MINI Electric.

  • 8/11/2019

Το MINI Electric, όπως ονομάζεται το νέο ηλεκτροκίνητο όχημα της βρετανικής εταιρείας, παρουσιάζεται στην επέτειο των 60 χρόνων από τη δημιουργία του θρυλικού οχήματος. Βασίζεται στην τρίθυρη εκδοχή του παρόντος μοντέλου, ολοκληρώθηκε η εξέλιξή του και βρίσκεται ένα βήμα πριν την ένταξή του σε διαδικασία παραγωγής. Θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη, από τον προσεχή Νοέμβριο.

Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 184 PS και 270 Nm ροπής. Η συστοιχία μπαταριών λιθίου-ιόντων που διαθέτει αποτελείται από 12 τμήματα και έχει ενεργειακή χωρητικότητα 32,6 kWh. Για τη φόρτισή τους σε δίκτυο με ισχύ 11 kW απαιτούνται 2,5 ώρες για το 80% και 3,5 ώρες για το 100%. Σε ταχυφορτιστή, απαιτούνται μόλις 35 λεπτά της ώρας για τη φόρτιση ως το 80%.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το MINI Electric επιταχύνεται από το 0-100 km/h σε 7,3 sec, ενώ για το 0-60 km/h χρειάζεται μόνο 3,9 sec. Η τελική ταχύτητά του περιορίζεται στα 150 km/h ενώ η θεωρητική αυτονομία του είναι 235-270 km/h, βάσει του πρωτοκόλλου WLTP.

Κύριο μέλημα των ανθρώπων της MINI ήταν να διατηρήσουν την κορυφαία οδική συμπεριφορά για την οποία διακρίνονται τα μοντέλα της και στο Cooper SE. Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε, η συστοιχία των μπαταριών έχει τοποθετηθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερα γινόταν.

Το MINI Electric ζυγίζει 1.365 kg, δηλαδή κατά 145 kg περισσότερο από αυτό του MINI Cooper S με το κιβώτιο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Steptronic. Παρόλα αυτά, όπως έγινε γνωστό, το κέντρο βάρους στο ηλεκτροκίνητο MINI είναι τουλάχιστον 3,0 cm χαμηλότερο από αυτό του Cooper S. 

Τέλος, το MINI Electric διαθέτει ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση στο τιμόνι, ειδικά εξελιγμένο σύστημα ελέγχου της ευστάθειας και της πρόσφυσης («DSC») καθώς και το σύστημα «MINI Driving Modes» το οποίο διαθέτει τέσσερα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, από τα οποία ρυθμίζεται και το μέγεθος ανάκτησης της ενέργειας κατά την πέδηση.

Το MINI Electric ακολουθεί την σχεδίαση των ΜΙΝΙ και εσωτερικά. Έτσι, στο ταμπλό κυριαρχεί η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής με τους διακόπτες κάτω από αυτή. Στις φθηνότερες εξοπλιστικές εκδόσεις έχει διάσταση 6,5 in ενώ στις ακριβότερες 8,8 in. O εξοπλισμός του θα είναι σε υψηλό επίπεδο σε κάθε περίπτωση. Ο χώρος αποσκευών είναι 211 l και μπορεί να φτάσει τα 731 l εάν διπλωθούν οι πλάτες του πίσω καθίσματος.