To κορυφαίο Toyota GR Yaris «Rallye» εντός πίστας (Video)


Ήδη γνωρίζουμε ότι το Toyota GR Yaris έχει πολύ καλές επιδόσεις και οδική συμπεριφορά. Όμως, τι συμβαίνει όταν του τοποθετήσεις διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης, σκληρότερη ανάρτηση και ελαστικά με υψηλότερο επίπεδο πρόσφυσης;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/5/2021

Το Toyota GR Yaris έχει αποκτήσει μια αξιοζήλευτη φήμη και αποτελεί σημείο αναφοράς μεταξύ των hot hatches οχημάτων. Όσοι το έχουν οδηγήσει, έχουν εξάρει τα δυναμικά χαρακτηριστικά του και το θεωρούν ως κορυφαίο σύνολο στην κατηγορία του.

Βεβαίως, το αυτοκίνητο διαθέτει ελαστικά κατάλληλα για να ανταπεξέλθουν τόσο στις δυνατότητές του όσο και την καθημερινή μετακίνηση εντός πόλης ή σε ένα ταξίδι. Ωστόσο, πώς συμπεριφέρεται εάν σε αυτό τοποθετηθούν καλύτερα ελαστικά αλλά και διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης;

Το συγκεκριμένο ερώτημα έθεσαν οι συνάδελφοι του αυστραλιανού περιοδικού Motor και προσπάθησαν να δουν ποια θα είναι η απάντηση σε αυτό. Η Toyota Αυστραλίας διαθέτει πλέον το GR Yaris και στην έκδοση «Rallye», η οποία έχει δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενα διαφορικά –εμπρός και πίσω–, ανάρτηση με πιο σκληρές ρυθμίσεις και καλύτερα ελαστικά (Michelin Pilot Sport 4S).

Δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση μεταξύ των δύο εκδόσεων αναφορικά με την απόδοση του τρικύλινδρου turbo κινητήρα των 1,6 λίτρων. Βεβαίως, τα αυτοκίνητα που πωλούνται στη μακρινή ήπειρο έχουν μέγιστη ισχύ 272 PS, έναντι των 261 PS που αποδίδουν αυτά που διατίθενται στην Ευρώπη, για λόγους μειωμένης εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα.

Οι συντελεστές τού περιοδικού συνέκριναν την «απλή» έκδοση του GR Yaris με αυτή του GR Yaris «Rallye» στην πίστα «Bryant Park Hillclimb», η οποία βρίσκεται περίπου 140 km νοτιοανατολικά της Μελβούρνης. Το σιρκουΐ είναι σχετικά μικρό σε μήκος (1.400 m), αποτελείται από 15 στροφές και είναι αρκετά τεχνικό και ενδιαφέρον για τον οδηγό, καθώς είναι ανισοϋψές.

Το «απλό» GR Yaris διαθέτει ελαστικά Dunlop SP Sport Maxx και κοστίζει τουλάχιστον 39.950 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 25.500 ευρώ). Το GR Yaris «Rallye», με τις επιπλέον προσθήκες, κοστίζει τουλάχιστον 49.500 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 31.500 ευρώ).

Αξίζουν τα παραπάνω χρήματα όταν πρόκειται για τις επιδόσεις; Αναμφισβήτητα, ναι, σύμφωνα με όσα διαδραματίστηκαν στην πίστα και τα οποία μπορούμε να δούμε παρακάτω. Το GR Yaris «Rallye» σημείωσε χρόνο ταχύτερο κατά 3,4 sec από αυτόν του κανονικού GR Yaris, τιμή η οποία είναι μεγάλη σε ένα σιρκουΐ μήκους μόλις 1,4 km.

Ακολουθήστε το Car Αnd Driver στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο του αυτοκινήτου.