Το «κύκνειο άσμα» της Alfa Romeo 4C Spider (Video)


Η Alfa Romeo δημιούργησε μια επετειακή έκδοση της 4C Spider την οποία ονομάζει 33 Stradale Tributo Edition και η οποία θα διατεθεί μόνο στην αμερικανική αγορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/12/2020

Η εμπορική πορεία της 4C Spider φτάνει και τυπικά στο τέλος της καθώς η Alfa Romeo σταμάτησε την παραγωγή του μοντέλου, τόσο στη coupé (το 2018) όσο και στην ανοιχτή εκδοχή της (το 2019). 

Για τον λόγο αυτό, η ιταλική εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει μια ειδική επετειακή έκδοση, την 4C Spider 33 Stradale Tributo Edition,η οποία προορίζεται για την αγορά των ΗΠΑ. Αυτή θα κατασκευαστεί μόλις σε 33 αριθμημένες μονάδες και απευθύνεται κυρίως σε συλλέκτες.

Η 4C Spider 33 Stradale Tributo Edition ονομάστηκε έτσι για να τιμηθεί η ξεχωριστή Alfa Romeo 33 Stradale η οποία κατασκευάστηκε από τα τέλη του 1967 ως την άνοιξη του 1969 σε 18 μονάδες συνολικά (10 αυτοκίνητα παραγωγής, δύο πρωτότυπα εξέλιξης και έξι τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία άλλων concept cars). 

Το αμάξωμα της 4C Spider 33 Stradale Tributo Edition είναι βαμμένο σε χρώμα Rosso Villa d’Este το οποίο επιτυγχάνεται έπειτα από τρεις στρώσεις βαφής και ειδική κατεργασία. Μάλιστα, με αυτό είναι βαμμένο και το ανθρακονημάτινο μονοκόκ πλαίσιο του αυτοκινήτου, γεγονός που κάνει τα συγκεκριμένα οχήματα τα μόνα που διαθέτουν χρωματισμό σε αυτό. Σε όλες τις υπόλοιπες 4C coupé και 4C Spider που κατασκευάστηκαν είναι μαύρο. 

Οι τροχοί της Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo Edition είναι σε γκριζόχρυση απόχρωση που παραπέμπει σε αυτή της 33 Stradale και έχουν διάσταση 18 ιντσών εμπρός και 19 πίσω.

Επίσης, στον βασικό εξοπλισμό της υπάρχουν στοιχεία που έως πριν ανήκαν στον προαιρετικό, όπως εξάτμιση της Akrapovic, φώτα bi-xenon, αφαιρούμενο κάλυμμα οροφής, κάλυμμα από ανθρακόνημα στο πίσω μέρος, πίσω αεροτομή και η ιταλική σημαία στους εξωτερικούς καθρέφτες.

Το εσωτερικό της επετειακής έκδοσης της 4C Spider είναι επενδεδυμένο με σουέτ δέρμα, ενώ υπάρχει η ειδική πλακέτα με τον αύξων αριθμό του αυτοκινήτου στη βάση της κονσόλας και η ονομασία της έκδοσης εμπρός από τον συνοδηγό.

Καθένας από τους 33 ιδιοκτήτες θα λάβει και ένα βιβλίο, επίσης αριθμημένο, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τους ανθρώπους του «Centro Stile» και αποτελεί μια ειδική έκδοση με την ιστορία της 4C, από την εποχή που ήταν πρωτότυπο μέχρι την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Modena.

Καθώς η Alfa Romeo 4C Spider 33 Stradale Tributo Edition είναι επετειακή εξοπλιστική έκδοση, δεν έχουν γίνει αλλαγές στον κινητήρα της. Θυμίζουμε ότι ήταν τετρακύλινδρος, υπερτροφοδοτούμενος, χωρητικότητας 1.742 cc και τοποθετημένος στο κέντρο. Η μέγιστη ισχύς του έφτανε τα 240 PS/6.000 rpm και η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου τα 258 km/h.