Το νέο CUPRA Born είναι στις εκθέσεις της CUPRA στην Ελλάδα! Δείτε live φωτογραφίες - Τιμές (Video)


Το ολοκαίνουργιο CUPRA  Born έφτασε στις εκθέσεις της CUPRA στην Ελλάδα και το είδαμε πρώτοι από κοντά. Δείτε τις live φωτογραφίες από το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας και τον τιμοκατάλογο του.

  • 7/2/2022

Το νέο και πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της CUPRA είναι το Born και βρίσκεται στις τρεις εκθέσεις της μάρκας στην Ελλάδα. Το είδαμε από κοντά και σας παρουσιάζουμε τις πρώτες live φωτογραφίες του.

Το CUPRA Born σηματοδοτεί μια νέα ηλεκτρική εποχή για τη μάρκα και έρχεται να προστεθεί στις plug-in υβριδικές εκδόσεις των CUPRA Leon και CUPRA Formentor. Επιπλέον, είναι το πρώτο μοντέλο με μηδενικό αποτύπωμα CO2, αφού η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιείται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής. Οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα.

Σχεδιασμένο στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της CUPRA στο Martorell, το CUPRA Born παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.  

Το CUPRA Born με κίνηση στους πίσω τροχούς διατίθεται σε εκδόσεις απόδοσης 150PS (110kW) και 204PS (150kW) με ροπή 310Nm και στις δύο περιπτώσεις. Το υψηλής απόδοσης Βorn προσφέρει επίσης το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231PS (170kW) με ροπή 310Nm. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας. Με την μπαταρία 77kWh που προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540km, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και με την αυτονομία να φτάνει τα 424 χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι CUPRA με satellite buttons.

Το CUPRA  Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους.

Το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540km με μία μόνο φόρτιση, σύμφωνα με τον κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο  σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας ένα σημείο φόρτισης 170 kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το CUPRABorn μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή.

Το CUPRA Born είναι εξοπλισμένο με Drive Profile, που σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του οδηγού του. Διαθέτει πέντε διαφορετικά οδηγικά προφίλ: Range, Comfort, Performance, Individual και CUPRA (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

Το CUPRA Born χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, σε συγκεκριμένη εφαρμογή CUPRA (15 mm χαμηλότερα στον μπροστινό άξονα και 10 mm στον πίσω άξονα από το στάνταρ ύψος MEB του Ομίλου Volkswagen). Η πλατφόρμα ηλεκτρικής κίνησης επέτρεψε στους μηχανικούς της CUPRA να ενισχύσουν τη δυναμική ικανότητα του οχήματος, καθιστώντας το όσο πιο ευέλικτο και κομψό γίνεται.

Οι διαστάσεις του CUPRA Born είναι 4.322 mm σε μήκος, 1.809 mm πλάτος, 1.540 mm ύψος και μεταξόνιο 2.767 mm.

Το εσωτερικό του CUPRA Born διαθέτει την τελευταία λέξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Η standard οθόνη αφής 12,0 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και ελαφρώς υπό γωνία. Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ένας μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με απόλυτη ευκρίνεια.

Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την σαφώς οδηγοκεντρική καμπίνα.

Η γκάμα των συστημάτων ασφάλειας είναι εκτεταμένη και περιλαμβάνει Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τα συστήματα υποβοήθησης παρέχονται απευθείας στον οδηγό χάρη και στο head-up display system επαυξημένης πραγματικότητας.

Το νέο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της CUPRA είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις των τριών CUPRA Dealers στην χώρα μας, της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη. 

Οι τιμές διάθεσης ξεκινούν από 33.900 € (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση  είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204hp. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.

Αναλυτικά οι τιμές του CUPRA Born εδώ:

Born 45 kWh 150 PS: 33.900 ευρώ

Born 58 kWh 204 PS: 37.900 ευρώ

Born 58 kWh 231 PS eBoost: 39.900 ευρώ

Born 77 kWh, 231 PS eBoost: 43.490 ευρώ

Born 58 kWh 204 PS Launch Edition: 39.900 ευρώ