Το νέο καινοτόμο σύστημα της Toyota για την ασφάλεια των επιβατών


Η Toyota παρουσιάζει το Cabin Awareness Concept, ένα σύστημα που εντοπίζει παιδιά ή κατοικίδια που θα μείνουν στο αυτοκίνητο και ειδοποιεί τον οδηγό ή κάνει κλήσεις έκτακτης ανάγκης. 

  • 3/6/2022

Η Toyota Βόρειας Αμερικής παρουσιάζει το Cabin Awareness Concept, ένα πολύ ενδιαφέρον σύστημα ασφαλείας που εντοπίζει παιδιά ή κατοικίδια που θα μείνουν στο αυτοκίνητο από την απερισκεψία των οδηγών.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα ραντάρ κίνησης για να ανιχνεύσει κάθε πιθανή κίνηση στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου και «έξυπνη» τεχνολογία διασύνδεσης για να ειδοποιήσει τον οδηγό μέσω του smartphone του.

Ένα 4D ραντάρ απεικόνισης υψηλής ανάλυσης ραδιοκυμάτων που προέρχεται από τη Vayyar Imaging μπορεί να ανιχνεύσει ανθρώπους και κατοικίδια μέσα στο όχημα, ακόμα κι αν αυτά κοιμούνται ή κρύβονται κάτω από κουβέρτα. Το ραντάρ, είναι τοποθετημένο πάνω από την επένδυση της οροφής και μπορεί να ανιχνεύσει μικροκινήσεις όπως τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή και στις τρεις σειρές καθισμάτων, στον χώρο φόρτωσης και στο χώρο των ποδιών. Κρίνοντας από το μέγεθος, τη στάση και τη θέση του επιβάτη, το σύστημα τους ταξινομεί ως ενήλικες, παιδιά ή κατοικίδια. Η Toyota λέει ότι το ραντάρ κυμάτων χιλιοστού είναι καλύτερη και πιο αξιόπιστη λύση σε σχέση με άλλες τεχνολογίες, όπως αισθητήρες βάρους, κάμερες ή ραντάρ περιορισμένης εμβέλειας.

Ένα σημαντικό στοιχείο για το σύστημα Cabin Awareness είναι ότι προσφέρει πολλούς διαφορετικούς τύπους ειδοποιήσεων. Πρώτα, υπάρχει ένα προειδοποιητικό σήμα στον πίνακα οργάνων και μετά αναβοσβήνουν η κόρνα και τα φώτα έκτακτης ανάγκης. Εάν ο οδηγός βγει από το όχημα και δεν ανταποκριθεί, το σύστημα θα στείλει αυτόματα μια ειδοποίηση στο smartphone του μέσω της εφαρμογής Toyota και μηνύματα κειμένου που θα τον ενημερώνει ότι κάποιος βρίσκεται ακόμα στο πίσω κάθισμα.

Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει το smartphone μαζί του, το Cabin Awareness μπορεί να προγραμματιστεί ώστε να ειδοποιεί επαφές έκτακτης ανάγκης όπως άλλοις συγγενείς ή φίλους ή να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω έξυπνων οικιακών συσκευών. Εάν κανένα από αυτά δεν λειτουργεί, υπάρχει η επιλογή του συστήματος βοήθειας έκτακτης ανάγκης μέσω του Toyota Safety Connect.

Το σύστημα που περιμένει την έγκριση των αρμόδιων αρχών παρουσιάστηκε σε ένα μινιβαν Toyota Sienna και θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής για να αποφευχθούν πολλά ατυχήματα λόγω θερμοπληξίας παιδιών ή κατοικίδιων που μένουν κλειδωμένα στο αυτοκίνητο.

Οι θάνατοι από θερμοπληξία είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις ΗΠΑ, με 23 παιδιά να χάνουν τη ζωή τους μόνο μέσα στο 2021 αφού «ξεχάστηκαν» στο αυτοκίνητο. Ανάλογα με τις συνθήκες, οι θερμοκρασίες στην καμπίνα μπορεί να φτάσουν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας μέχρι και τους 51 βαθμούς κελσίου, ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο χαμηλή. Οι έρευνες έχουν δείξει πως η θερμοκρασία του σώματος των παιδιών, αυξάνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από αυτή των ενηλίκων.