Το νέο Peugeot Le Mans Hypercar φτάνει έως τους 700 ίππους (Video)


Η Peugeot ανακοίνωσε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για το καινούργιο αγωνιστικό με το οποίο θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής από το 2022 που θα διαθέτει υβριδικής διάταξης σύστημα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΕΧΕΙΟ.
  • 14/12/2020

Η Peugeot εξελίσσει το νέο αγωνιστικό όχημά της με το οποίο θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής –φυσικά, και στις «24 Ώρες του Le Mans»– το 2022. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το αυτοκίνητο θα διαθέτει υβριδικής διάταξης σύστημα το οποίο θα αποτελείται από έναν twin turbo V6 κινητήρα χωρητικότητας 2,6 λίτρων μέγιστης απόδοσης 680 PS και έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 272 PS. Οι δοκιμές θα αρχίσουν εντατικότερα εντός του 2021.

Ο V6 κινητήρας ζυγίζει 165 kg και θα μεταδίδει την κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας στους εμπρός. Βάσει του κανονισμού που θα ισχύει στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα από το 2022, η μέγιστη ισχύς των πρωτότυπων οχημάτων που θα λαμβάνουν μέρος στην κατηγορία «LMH» («Le Mans Hypercar») δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 680 PS. Πάντως, δίνει τη δυνατότητα να αυξηθεί η μέγιστη ισχύς του θερμικού κινητήρα στους 700 PS για λίγα δευτερόλεπτα, κατά το προσπέρασμα στην ευθεία.

Επίσης, ο κανονισμός επιβάλλει να κατασκευάσουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κατηγορία τουλάχιστον 25 οχήματα στην πολιτική έκδοση του αγωνιστικού και να τα πουλήσουν. Αυτά χρειάζεται να έχουν το ίδιο υβριδικό σύστημα αλλά όχι απαραίτητα ταυτόσημα δυναμικά χαρακτηριστικά, καθώς θα μπορούν να κινηθούν και στον δρόμο.

Οι άνθρωποι της Peugeot Sport, αρχικά είχαν επιλέξει να έχει ο θερμικός κινητήρας έναν υπερτροφοδότη. Όμως, στη συνέχεια, αποφάσισαν να τοποθετήσουν και δεύτερο για να ισορροπήσουν την κατανομή βάρους στο όχημα. Βάσει του κανονισμού, αυτός θα εκκινεί το αυτοκίνητο και θα δίνει κίνηση στους τροχούς μέχρι το αυτοκίνητο να φτάσει στην ταχύτητα των 120 km/h. Όταν την ξεπεράσει, η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα θα μειώνει τη μέγιστη ισχύ του στους 408 PS και θα αναλαμβάνει ο ηλεκτροκινητήρας να δίνει κίνηση στο αυτοκίνητο, για όσο χρονικό διάστημα επαρκεί η ενέργεια που υπάρχει στις μπαταρίες. Όταν αυτή μειωθεί σημαντικά, η κεντρική ηλεκτρονική μονάδα θα επαναφέρει την μέγιστη ισχύ του θερμικού κινητήρα στους 680 PS.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα οι μπαταρίες θα φορτίζουν χάρη στο σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Ο ηλεκτροκινητήρας θα λειτουργεί και ως γεννήτρια ενώ θα φροντίζει και για την τετρακίνηση του οχήματος (σημ.: HYBRID4), καθώς η ροπή θα μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς, όποτε απαιτηθεί, για τη μέγιστη πρόσφυση κάθε φορά. Επίσης, το υβριδικό σύστημα θα μπορεί να εναλλάσσει την πηγή παροχής της δύναμης (είτε θερμικός κινητήρας, είτε ηλεκτροκινητήρας) όταν η ταχύτητα κίνησης περιοριστεί στα 60 km/h, δηλαδή όταν ο οδηγός εισέρχεται στα pits με ενεργοποιημένο τον περιοριστή ταχύτητας ή όταν δοθεί εντολή από τους οργανωτές στους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα εξαιτίας κάποιου ατυχήματος στην πίστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα.