Το νέο Subaru WRX απέναντι στα Volkswagen Golf GTI και Golf R


Το καινούργιο Subaru WRX θα διατίθεται μόνο με sedan αμάξωμα ωστόσο οι άμεσοι ανταγωνιστές του παραμένουν τα (hatchback) Volkswagen Golf GTI και Golf R.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: JOEY CAPPARELLA (CAR AND DRIVER ΗΠΑ), ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 13/9/2021

Η νέα γενιά τού Subaru WRX παρουσιάστηκε επιτέλους. Το καινούργιο μοντέλο έχει νέο κινητήρα που αποδίδει 275 PS, ισχύς που το κατατάσσει μεταξύ του Volkswagen Golf VIII GTI και του Golf VIII R, αναφορικά με αυτό το μέγεθος. Ωστόσο, το νέο WRX STI αναμένεται να έχει μέγιστη ισχύ που θα ξεπερνά αυτή του Golf R.

Καθώς οι Ford, Mazda και Mitsubishi έχουν αποτραβηχτεί από την κατηγορία των hot hatch οχημάτων, έχουν απομείνει λίγοι κατασκευαστές αυτοκινήτων οι οποίοι να διατηρούν άσβεστη τη φλόγα των προσιτών οχημάτων επιδόσεων. Μεταξύ αυτών είναι οι Subaru και Volkswagen, με τα καινούργια WRX και Golf VIII GTI και Golf VIII R, αντιστοίχως.

Σίγουρα, υπάρχουν και άλλα μοντέλα όπως τα Veloster N και Elantra N της Hyundai ή η καινούργια γενιά τού Honda Civic Type R. Ωστόσο, θεωρούμε ότι ο φυσικός ανταγωνιστής τού νέου Subaru WRX είναι οι δύο εκδοχές του VW Golf VIII, παρά τις όποιες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο μοντέλων.

Κινητήρας και ισχύς

Το νέο WRX έχει τον καινούργιο υπερτροφοδοτούμενο boxer κινητήρα χωρητικότητας 2,4 λίτρων ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 275 PS και μέγιστη ροπή 350 Nm. Οι αριθμοί αυτοί το κατατάσσουν μεταξύ του Golf VIII GTI (245 PS, 370 Nm) και του Golf VIII R (320 PS, 420 Nm), τις δύο σπορ εκδοχές του γερμανικού μοντέλου οι οποίες έχουν κάτω από το καπό τους τον δίλιτρο TSI κινητήρα.

Μετάδοση κίνησης

Ευτυχώς για τους λάτρεις της οδήγησης και τα τρία οχήματα διατίθενται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων στον βασικό εξοπλισμό τους. Όμως, διαφέρουν στον τύπο αυτόματου κιβωτίου με το οποίο εφοδιάζονται.

Ενώ τα Volkswagen Golf VIII GTI και Golf VIII R έχουν το αυτόματο κιβώτιου διπλού συμπλέκτη (DSG) επτά σχέσεων, στο οποίο οι σχέσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα, το νέο Subaru WRX θα διατίθεται με το λιγότερο ελκυστικό, ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης (CVT).

Τα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας δηλώνουν ότι έχουν βελτιώσει τη λειτουργία του και μάλιστα του έχουν προσδώσει την ονομασία «Subaru Performance Transmission». Ωστόσο, θα αναμένουμε να το δοκιμάσουμε στην πράξη για να δούμε πώς λειτουργεί.

Σύστημα AWD εναντίον κίνησης εμπρός

Η Subaru είναι γνωστή για τις επιδόσεις της στους αγώνες ράλι καθώς και για το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης «Symmetrical All-Wheel Drive». Προφανώς, το καινούργιο WRX το διαθέτει στον βασικό εξοπλισμό του.

Η Volkswagen προσφέρει σύστημα τετρακίνησης μόνο στο πιο ισχυρό και ακριβότερο Golf VIII R. Το Golf VIII GTI έχει κίνηση μόνο στους εμπρός τροχούς, όπως ίσχυε πάντα στην ιστορία της συγκεκριμένης έκδοσης του μοντέλου.

Sedan ή hatchback αμάξωμα;

Αν και ήταν πολλοί αυτοί που κραύγαζαν για την επιστροφή του hatchback αμαξώματος στο καινούργιο WRX, τα στελέχη της Subaru δεν αφήνουν καμία υπόνοια ότι αυτό πρόκειται να συμβεί στη νέα γενιά του οχήματος. Το νέο μοντέλο είναι τετράθυρο και το πορτμπαγκάζ του έχει χωρητικότητα 370 λίτρα, με τη δυνατότητα να διπλώνει η πλάτη του πίσω καθίσματος σε αναλογία 60:40. 

Ελαστικά

Στην αμερικανική αγορά, η βασική έκδοση του καινούργιου Subaru WRΧ θα διατίθεται με θερινά ελαστικά και τροχούς 17 ιντσών, ενώ προαιρετικά θα προσφέρονται και τροχοί διάστασης 18 ιντσών.

Το Volkswagen Golf VIII GTI διατίθεται με τροχούς 18 ιντσών και λάστιχα All-season στη βασική έκδοσή του. Στην κορυφαία εξοπλιστική έκδοσή του (σημ.: ονομάζεται «Autobahn» στις ΗΠΑ), διατίθεται προαιρετικά με τροχούς 19 ιντσών και θερινά ελαστικά. Τέλος, το Golf VIII R διατίθεται με τροχούς 19 ιντσών και θερινά ελαστικά στη βασική έκδοσή του. 

Στο εσωτερικό

Σημείο αναφοράς στο καινούργιο Subaru WRX είναι η νέα έγχρωμη οθόνη αφής 11,6 ιντσών στο κέντρο του ταμπλό. Στον προαιρετικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται καθίσματα τύπου μπάκετ της Recaro, καθώς και το αναβαθμισμένο ηχοσύστημα Harman Kardon.

Το Volkswagen Golf VIII GTI, στον βασικό εξοπλισμό του, έχει έγχρωμη οθόνη αφής 8,3 ιντσών στο ταμπλό και έγχρωμη οθόνη ψηφιακών ενδείξεων στον πίνακα οργάνων διαγωνίου 10,3 ιντσών. Προαιρετικά, διατίθεται με οθόνη 10,0 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας, με ηχοσύστημα Harman Kardon, με δερμάτινη επένδυση στο εσωτερικό και με αεριζόμενα εμπρός καθίσματα. 

Τέλος, το Golf VIII R διατίθεται (σημ.: στις ΗΠΑ) μόνο σε μία έκδοση με υψηλό επίπεδο εξοπλισμού. Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να διαλέξουν μόνο το χρώμα του αμαξώματος και εάν θα διαθέτει μηχανικό κιβώτιο ή αυτόματο DSG.

Τιμές

Η Subaru δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τιμές πώλησης του καινούργιου WRX (σημ.: στις ΗΠΑ) αλλά αναμένουμε να ξεκινούν κοντά στα 30.540 δολάρια (περίπου 25.000 ευρώ) που είναι η βασική τιμή για το Volkswagen Golf VIII. Η αντίστοιχη για το Golf VIII R είναι σημαντικά ακριβότερη και ξεκινά από τα 44.640 δολάρια (περίπου 37.870 ευρώ). Όταν η ιαπωνική εταιρεία παρουσιάσει το νέο WRX STI, το οποίο θα έχει αυξημένη ιπποδύναμη και επιδόσεις, τότε αναμένουμε η βασική τιμή του να είναι πλησίον αυτής του Golf VIII R.