Το Opel Ampera κέρδισε το «eCar Award 2013»


Άλλο ένα βραβείο για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Opel...

  • 17/9/2013

Το 2010, το επαναστατικό Opel Ampera - η «Καινοτομία της Χρονιάς» - κέρδισε τη διάκριση «eCar Award». Το 2011, το όχημα μαζικής παραγωγής ψηφίστηκε «eCar of the Year».

Πριν καν περάσουν δύο χρόνια από το λανσάρισμά του, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με την ευφυή φιλοσοφία επέκτασης της αυτονομίας είναι ήδη ένα από τα πρώτα «evergreen» και πάντα επίκαιρα μοντέλα στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων: περισσότεροι από 13.000 αναγνώστες του Auto Bild & Auto Test επέλεξαν το Ampera ανάμεσα σε 15 διεκδικητές του τίτλου.

Στην IAA της Φρανκφούρτης, οι εμπνευστές του θεσμού «eCar Award», αρχισυντάκτες Bernd Wieland (Auto Bild) και Olaf Schilling (Auto Test), συνεχάρησαν τον CEO της Opel Dr. Karl-Thomas Neumann για την επιτυχία.

«Η πρωτοποριακή φιλοσοφία κίνησης του Ampera μας ήταν πειστική από την πρώτη στιγμή» δήλωσε ο Dr. Karl-Thomas Neumann στην τελετή απονομής. «Το γεγονός ότι το Ampera ήδη θεωρείται 'evergreen' και οι αναγνώστες το επέλεξαν ως το καλύτερο για τη συνολική φιλοσοφία του μας δείχνει ότι η τεχνολογία που συνδυάζει ηλεκτροκίνηση και σύστημα επέκτασης της αυτονομίας, πέρα από την εξαιρετική υποδοχή που του επεφύλαξαν, έχει αποδείξει την αξία τους σε πραγματικές συνθήκες μετακίνησης».

Hλεκτρική μετακίνηση βιώσιμη για καθημερινή χρήση

Το Opel Ampera είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα που δεν επιβάλλει αλλαγές στις συνήθειες ή τη διάθεση του οδηγού του. Μία μπαταρία ιόντων λιθίου 16 kWh τροφοδοτεί με ενέργεια έναν προηγμένο ηλεκτροκινητήρα 111 kW/150 hp για την κάλυψη 40 - 80 km αποκλειστικά με ηλεκτρική λειτουργία και μηδενικούς ρύπους – ανάλογα με τις οδικές συνθήκες, την τεχνική οδήγησης και τη θερμοκρασία – όταν είναι πλήρως φορτισμένη. Στο πρόγραμμα επέκτασης της αυτονομίας, που ενεργοποιείται όποτε η μπαταρία φτάσει στο ελάχιστο επίπεδο φόρτισης, ισχύς διοχετεύεται ομαλά στον ηλεκτροκινητήρα από τη γεννήτρια την οποία κινεί ένας βενζινοκινητήρας. Έτσι η συνολική αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τα 500 km χωρίς στάση για ανεφοδιασμό. Το σύστημα ηλεκτροκίνησης του Ampera αποδίδει άμεση ροπή 370 Nm χάρη στην οποία η επιτάχυνση 0 - 100 km/h ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 161 km/h.