Το πιο γρήγορο καρτ στον κόσμο μπαίνει στην πίστα και προκαλεί πανικό! (video)


Το πιο γρήγορο καρτ στον κόσμο αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο η ισχύς και η επιτάχυνση σημαντικές για τη «συνταγή της επιτυχίας,» αφού και το χαμηλό βάρος είναι εξίσου σημαντικό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: OVERDRIVE - YouTube
  • 9/3/2023

Η ταχύτητα μέσα στην πίστα συχνά συνδέεται αποκλειστικά με την ισχύ ενός οχήματος, λανθασμένα φυσικά. Αποτελεί βασικό «συστατικό» στις υψηλές επιδόσεις ενός μονοθεσίου, καρτ, ή αυτοκινήτου όμως δεν είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό που κάνει ένα μοντέλο να σπάει ρεκόρ σε ένα σιρκουί.

Όσο χαμηλότερο είναι το βάρος ενός οχήματος, τόσο πιο μεγάλη αναμένεται να είναι η ταχύτητά του, ακόμα κι αν η ιπποδύναμη είναι περιορισμένη. Ζωντανό και καλύτερο παράδειγμα αποτελούν τα Division 1 Superkart, που «κρύβουν» μόλις 100 PS μέσα τους, όμως το βάρος είναι εξαιρετικά χαμηλό, στα 145 kg. Έτσι, η αναλογία ισχύος-βάρους είναι απίστευτη, κι ακριβώς αυτό είχε την τιμή να βιώσει η ομάδα του καναλιού Overdrive, στην πίστα Rockingham Speedway στο Ην. Βασίλειο.

Τα Division 1 Superkarts δεν έχουν ζώνες, κι έτσι πλησιάζουν τις μοτοσυκλέτες, όσον αφορά την επικινδυνότητα, παρά τα μονοθέσια της Formula 1. Η αναλογία ισχύος-βάρους είναι πραγματικά απόκοσμη, αφού το μικρό «διαβολάκι» παράγει περίπου 700 PS ανά τόνο, ξεπερνώντας την McLaren Senna, αλλά κι οποιοδήποτε αγωνιστικό GT3.

Το εν λόγω video αποδεικνύει το πόσο δύσκολος και τρομακτικός είναι ο χειρισμός ενός τέτοιου καρτ, χωρίς καν να πλησιάσει στα όριά του. Ο Callum ήταν το πρώτο μέλος της ομάδας που έκανε γύρους στην πίστα με το καρτ, κάνοντας τετακέ λίγα μέτρα μετά την εκκίνησή του, αφού πιέζει ελάχιστα το πεντάλ του γκαζιού. Λίγοι γύροι χρειάστηκαν για να ζεσταθούν τα ελαστικά, ώστε να μπορέσει να πιέσει κανονικά, αγγίζοντας τα 169 km/h στην μπροστινή ευθεία της πίστας. Η προσπάθειά του ολοκληρώθηκε όταν τα καυτά μέρη του καρτ έκαψαν το μανίκι του μπουφάν του.

Δεύτερος ανέλαβε το καρτ ο Scott, αφού έκανε πρώτα μερικούς χρονομετρημένους γύρους σε ένα τροποποιημένο Subaru, το οποίο έγραψε χρόνο ταχύτερο από μία Lamborghini, δηλαδή λίγο παραπάνω από 1 λεπτό. Μετά από μερικά περάσματα με το superkart, ο Scott κατάφερε να «γυρίσει» περισσότερο από 2 sec πιο γρήγορα, συγκρίνοντάς το με vintage μονοθέσια της Formula 1, χωρίς να μπορεί να περιγράψει με λόγια την εμπειρία του.

Δείτε το video: