Το πρόγραμμα "Fiat Likes U" εξαπλώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο


Σε συνέχεια της επιτυχίας του “Fiat Likes U” σε ιταλικά πανεπιστήμια, το πρόγραμμα κοινής χρήσης αυτοκινήτων ξεκινά την επέκτασή του στην Ευρώπη, κάνοντας την αρχή από το φημισμένο Royal College of Art του Λονδίνου.

  • 9/10/2013

Μέσω του προγράμματος “Fiat Likes U”, φοιτητές του Royal College of Art του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τα οφέλη της κοινής χρήσης αυτοκινήτου στο πλαίσιο της ιδέας της βιώσιμης μετακίνησης.

Η εφαρμογή του προγράμματος στη Μ. Βρετανία είναι η φυσική εξέλιξη της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε το 2012 από τη Fiat και το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας, με την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία πρόσφερε μια σειρά από πλεονεκτήματα σε περίπου 280.000 φοιτητές των 8 πανεπιστημίων που συμμετείχαν.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος στην Ιταλία: περισσότεροι από 6.000 φοιτητές αξιοποίησαν την υπηρεσία, κάνοντας περί τις 28.000 διαδρομές, καλύπτοντας συνολικά πλέον των 320.000 χιλιομέτρων με τα οκτώ αυτοκίνητα, Panda και 500L, του προγράμματος. Επιπλέον, το site του προγράμματος likesu.FIAT.it κατέγραψε περισσότερες από 180.000 επισκέψεις.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα συνεργάζεται με τη Fiat στην πρωτοβουλία “Fiat Two of a Kind”. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, 14 ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μια από 5, κατά μέσο όρο, φοιτητές διαφορετικής εξειδίκευσης σε θέματα σχεδίου, καλούνται να «προβλέψουν» τις πιθανές σχεδιαστικές εξελίξεις των Fiat 500 και Fiat Panda το 2020. Και τα δύο αυτά αυτοκίνητα είναι εκφάνσεις του σχεδιαστικού χαρακτήρα της Fiat, από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως ο τίτλος του προγράμματος υποδηλώνει. Έχοντας και τα δύο τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της Fiat, το Panda αποτελεί την τέλεια έκφραση της ιδέας της λειτουργικότητας, ενώ το 500 της έννοιας του συναισθήματος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα ζητηθεί από τους επίδοξους σχεδιαστές να αναπτύξουν νέες λύσεις για το εσωτερικό και εξωτερικό των Fiat 500 και Panda, που θα συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της καινοτομίας, της διαδραστικότητας, του ψηφιακού interface, της εξοικονόμησης πόρων και του διεθνούς προφίλ. Οι σχεδιαστές θα κληθούν να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των διαφόρων αγορών, αλλά και να σεβαστούν τα σταθερά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά της Fiat. Η μοναδική αυτή εμπειρία θα συνδυαστεί με μια σειρά διαλέξεων που θα παραδίδονται από τους διευθυντές των σχεδιαστικών τμημάτων της εταιρείας που θα υποστηρίζουν τις ομάδες, καθώς αυτές θα αναπτύσσουν τα έργα τους κατά το διάστημα Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013. Στόχος των διαλέξεων θα είναι να μεταφέρουν την εμπειρία και εξειδίκευση των επαγγελματιών σχεδιαστών στους φοιτητές, κάνοντας μια απτή συνεισφορά στην εκπαίδευσή τους.

Τα ολοκληρωμένα σχέδια θα παρουσιαστούν το Δεκέμβριο ενώπιον μιας επιτροπής ειδικών στην οποία θα συμμετέχουν υψηλόβαθμα στελέχη του Fiat-Chrysler Group καθώς και εκπαιδευτικό προσωπικό του Royal College of Art.

Τα έργα θα βαθμολογηθούν βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως στιλιστική αξία, λειτουργικότητα, καινοτομία, πρωτοτυπία, σύνδεση και συνέπεια με τις ανάγκες της αγοράς, τελικό προϊόν, χρήστες, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνολικό επίπεδο παρουσίασης. Στη συνέχεια οι τελικοί νικητές θα προσκληθούν στο Κέντρο Σχεδιασμού της Fiat στο Τορίνο για τέσσερις μέρες για να συζητήσουν τη δημιουργία των μοντέλων υπό κλίμακα από πηλό που προέκυψαν από τις προτάσεις που επιλέχθηκαν με τη σχεδιαστική ομάδα. Η ολοκλήρωση των μοντέλων θα προηγηθεί της εκδήλωσης αποφοίτησης της τάξης του 2014 του Royal College of Art. Παράλληλα, στους δέκα νικητές θα προσφερθεί η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης στις εγκαταστάσεις της Fiat στο Τορίνο για το διάστημα Ιούλιος 2014 – Φεβρουάριος 2015. Επιπλέον της δυνατότητας που προσφέρει το πρόγραμμα στους φοιτητές να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία στις διαδικασίες που ενέχει ο σχεδιασμός ενός μοντέλου αυτοκινήτου, μέσω του “Fiat Two of a Kind” οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την ιταλική κουλτούρα και να γνωρίσουν τις αξίες του Fiat-Chrysler Group.

Στο διάστημα εφαρμογής του προγράμματος, Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2013, η Fiat θα παραχωρήσει στους φοιτητές του Royal College of Art ένα Panda και ένα 500 στο πλαίσιο της υπηρεσίας κοινής χρήσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποκτήσουν πλήρη εικόνα των δύο μοντέλων που καλούνται να «επανασχεδιάσουν» για το μέλλον.

Η επέκταση του προγράμματος “Fiat Likes U” σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνει την επιθυμία της εταιρείας να παράσχει πρακτικές λύσεις στα θέματα μετακίνησης των νέων, τους οποίους ολοένα και περισσότερο απασχολούν τα θέματα της οικολογικής και οικονομικής μετακίνησης. Οι νέοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παράλληλα αναζητούν αυτοκίνητα με χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένα έξοδα συντήρησης, κοστολογημένα με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες και με ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική μέριμνα σημειώνεται πως το 2012, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Fiat αναδείχτηκε ως η μάρκα με τους χαμηλότερους ρύπους CO2 στην Ευρώπη, με μέσο όρο τα 119,8g/km. Η σημαντική αυτή επιτυχία επιβεβαιώνει τη σταθερή δέσμευση της Fiat για τη βιώσιμη κινητικότητα, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια, η Fiat έχει μειώσει κατά 13% τους ρύπους CO2, από 137,3 σε 119,8g/km, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΕ για μείωση σε 130 g/km μέχρι το 2015.

Το πρόγραμμα “Fiat Likes U” αποτελεί για την εταιρεία μήνυμα εμπιστοσύνης σε όλους εκείνους τους φοιτητές που δεσμεύονται σήμερα για να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο.  Είναι μια επένδυση της Fiat, που δίνει έμφαση στις αξίες της ποιότητας και της επιστημονικής εξειδίκευσης. Αξίες που, ακόμη και εν μέσω της τρέχουσας περιόδου οικονομικής αστάθειας, αποτελούν την πλέον ασφαλή επιλογή κάθε οικονομίας.