Το πρόγραμμα επιδότησης «Κινούμαι ηλεκτρικά» ξεκινά!


Επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα που μπορεί να φτάσουν τις 8.500 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα, 10.500 ευρώ για ταξί αλλά και αντίστοιχα πακέτα για νομικά πρόσωπα, δίκυκλα, τρίκυκλα και ηλεκτρικά ποδήλατα, ξεκινάνε μέσα στις ερχόμενες ημέρες!

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 29/7/2020

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε το νέο οικοσύστημα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας. Η αρχική πρόταση, η οποία υπεβλήθη σε δημόσια διαβούλευση, έλαβε υπόψη τις τοποθετήσεις των διαφόρων φορέων (μεταξύ των οποίων και του Car and Driver) και την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από τη Βουλή, με το νόμο 4710 του 2020.

Ο κ. Χατζηδάκης στην αρχική του τοποθέτηση ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιοι φορείς δούλευαν παράλληλα με το όλο σχέδιο, ώστε όλα να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. Και πράγματι, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα ανέβει στον αέρα το σχετικό site του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» όπου θα προσφέρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους. Ταυτόχρονα θα λειτουργήσει και helpdesk με 5 τηλεφωνικές γραμμές. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή, 7 Αυγούστου θα έχει δημοσιευτεί η ΚΥΑ, όπου θα αποτελέσει και την επίσημη έναρξη του προγράμματος (θα μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη διαδικασία αγοράς επιδοτούμενου ηλεκτρικού οχήματος), ενώ στις 24 Αυγούστου θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα.

Ειδικά για την τελευταία, θα μπορεί κανείς να εισέρχεται με τα στοιχεία του από το taxis net και με μία πολύ απλή διαδικασία θα επιλέγει το αυτοκίνητο που τον ενδιαφέρει, την προσφορά που έχει λάβει από τον αντιπρόσωπο (απαραίτητη προϋπόθεση) και θα ανεβάζει τα σχετικά δικαιολογητικά. Αυτό δεν θα απαιτεί περισσότερα από 5 λεπτά, καθώς τα πάντα στοχεύουν στη διευκόλυνση του κοινού.

Αναφορικά με το ίδιο το πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του από το ταμείο ρύπων ανέρχεται στα 100 εκ. ευρώ, για την περίοδο 2020-21. Τα χρήματα αυτά επαρκούν για την πριμοδότηση 15.000 αυτοκινήτων και 12.500 δίκυκλων. Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα τίθενται άμεσα επιλέξιμοι, με τις αιτήσεις να εγκρίνονται με βάση τη σειρά καταχώρησης στο σύστημα.

Τι ισχύει τώρα για τις επιδοτήσεις. Αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα, για όχημα με λιανική τιμή προ φόρων έως 30.000 ευρώ, το ποσό της επιδότησης θα είναι στο 20%. Από 30 και έως 50.000 ευρώ, αυτό πέφτει στο 15% με ταβάνι, σε κάθε περίπτωση, τις 6.000 ευρώ. Εάν τώρα ο ενδιαφερόμενος έχει να αποσύρει κάποιο παλαιό όχημα, κερδίζει επιπλέον 1.000 ευρώ. Εάν τοποθετήσει ταχυφορτιστή έχει άλλα 500 ευρώ, ενώ και άλλα 1.000 ευρώ δικαιούνται οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι.

Για τους οδηγούς ταξί που θα επιλέξουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, το όφελος είναι 25% επί της τιμής του οχήματος προ φόρων, μέχρι το ταβάνι των 50.000 ευρώ για την αξία του οχήματος και τα 8.000 ευρώ για την επιδότηση. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν και ένα παλαιό ταξί, κερδίζοντας άλλα 2.500 ευρώ, ανεβάζοντας τελικά το κέρδος στις 10.500 ευρώ. Σε περίπτωση τώρα που δεν θέλουν αμιγώς ηλεκτρικό όχημα αλλά προτιμούν κάποιο plug-in υβριδικό, η επιδότηση ανέρχεται στο 15%, με όφελος έως 5,500 ευρώ (και εδώ επίσης υποχρεούνται να αποσύρουν κάποιο παλαιότερο όχημα, με το πρόσθετο όφελος των 2,500 ευρώ).

Για τα νομικά πρόσωπα, έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν έως τρία οχήματα ανά ΑΦΜ ή έξι, εάν η δραστηριότητά τους είναι σε νησί. Το όφελος για τα ηλεκτρικά οχήματα -έως 3,5 τόνων- είναι στο 15% της αξίας προ φόρων τους ή έως 5.500 ευρώ, με μέγιστη ΛΤΠΦ τα 50.000 ευρω. Για τα αντίστοιχα plug-in υβριδικά ανέρχεται στα 4.000 ευρώ. Εδώ δεν υπάρχει δικαίωμα αίτησης για φορτιστή. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να επιλέξει κανείς κάποιον συνδυασμό, ηλεκτρικών-υβριδικών-δικύκλων που τον εξυπηρετεί. 

Περνώντας στα ηλεκτρικά δίκυκλα, η επιδότηση είναι της τάξης του 20% για όφελος έως 800 ευρώ. Εάν ωστόσο κάποιος αποσύρει ένα παλαιότερο μηχανάκι, δικαιούται επιπλέον όφελος 400 ευρώ. Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 40% (το υψηλότερο στην Ευρώπη), με μέγιστο όφελος τα 800 ευρώ. Και στις δύο αυτές κατηγορίες, εάν μιλάμε για πολύτεκνους και ανάπηρους, δικαιούνται ένα επιπλέον μπόνους των 500 ευρώ.

Πρακτικά, οι πρώτες παραγγελίες αναμένεται να κλείσουν μέσα στον Αύγουστο, αφού μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όπως ήδη αναφέραμε, το πρόγραμμα ξεκινά. Μία λεπτομέρεια που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι πως ακριβώς επειδή δεν παρεμβάλλονται τράπεζες (όπως για παράδειγμα με τα προγράμματα Εξοικονομώ), θα πρέπει ο ίδιος να αποπληρώσει το σύνολο της αξία του οχήματος που τον ενδιαφέρει και κατόπιν να λάβει την επιδότηση. Δεν θα μπορεί να αφαιρέσει άμεσα το ποσό αυτής από την τελική αξία.