Το Renault Zoe κάλυψε απόσταση 2.000 km "καίγοντας" καύσιμο από… κοπριά! (video)


Μπορούν τα περιττώματα των ζώων να αποτελέσουν τη λύση στην κρίση των ορυκτών καυσίμων και στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπομπές CO2;

  • 4/6/2022

Κάθε φορά που ακούμε για ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας για καύσιμο, το μυαλό των περισσοτέρων πάει συνήθως σε EV ή σε υβριδικό. Η Renault όμως κατάφερε να ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αφού χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό Renault Zoe που είχε ενσωματώσει κυψέλες καυσίμου κάλυψε απόσταση 2.055,68 km με ένα ρεζερβουάρ 200 λίτρων που ήταν φουλαρισμένο με αέριο βιομεθανόλης, μιας βιομάζας που προέρχεται από περιττώματα ζώων, τη γνωστή σε όλους μας… κοπριά!

Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο φέρει την ονομασία G-H3 και αναπτύχθηκε από τη γαλλική εταιρεία ΑRM, που ασχολείται με την τεχνολογική έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των μεταφορών. H διαδικασία που ακολούθησαν είναι η αντίστοιχη που υπάρχει στην Αμερική για την παραγωγή του βιοκαυσίμου E85 που αποτελείται κατά 85% από αιθανόλη (προκύπτει από επεξεργασία φυτών όπως καλαμπόκι, σόγια κ.α.) και 15% από ορυκτά καύσιμα.

Η βασική διαφορά του G-H3 είναι ότι δεν χρησιμοποιεί καθόλου ορυκτά καύσιμα αφού προκύπτει από περιττώματα ζώων και στη συνέχεια μπορεί να τροφοδοτήσει ένα όχημα με κυψέλες καυσίμου για να καλύψει μεγάλη απόσταση, χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον με εκπομπές CO2.

Το Renault Zoe που ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπήκε μέσα στην πίστα Albi στη νότια Γαλλία και σε διάστημα τριών ημερών κάλυψε απόσταση 2.055,68 km που είναι ρεκόρ για όχημα που κινείται με υδρογόνο. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί από ένα Toyota Mirai που κάλυψε απόσταση 1.359,9 km.

Μέσα από το ρεκόρ αποκαλύπτονται σε όλο τους το φάσμα οι τεράστιες δυνατότητες του υδρογόνου και ο  σημαντικός ρόλος που μπορεί να παίξει στο «αύριο» της αυτοκινητοβιομηχανίας, αφού μπορεί να κινήσει ένα όχημα χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη την... κοπριά!