Skoda Superb: Προ των πυλών η έλευση της νέας γενιάς - Σε νέο εργοστάσιο η παραγωγή του


Η Skoda ετοιμάζεται να λανσάρει το νέο Superb δείχνοντας στην πράξη ότι υπολογίζει την κατηγορία των sedan. Αντίθετη πορεία για το VW Passat. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/3/2023

Μετά από αρκετές εμφανίσεις στους κατασκοπευτικούς φακούς, το Skoda Superb είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη νέα του γενιά, η οποία αναμένεται να καταφτάσει πριν το τέλος του 2023.

Αρχικά να πούμε ότι τόσο το sedan της Skoda όσο και το «αδερφάκι» του Volkswagen Passat αναμένεται να αλλάξουν έδρα και να «μετακομίσουν» στο εργοστάσιο του ομίλου Volkswagen στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, από τις γραμμές παραγωγής του Kvasiny (Τσεχία) και του Emden (Γερμανία) αντίστοιχα. Στο ίδιο εργοστάσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας, θα μεταφερθεί και η παραγωγή της τέταρτης γενιάς της Porsche Cayenne, αποτελώντας το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που θα παραχθεί στη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής.

Όπως είναι γνωστό, η Skoda θα κάνει διαθέσιμο το Superb σε wagon και sedan εκδόσεις, ενώ το Passat θα συνεχίσει την πορεία του αποκλειστικά σε wagon μορφή. Σύμφωνα με το Automotive News Europe οι παραγγελίες του νέου Passat θα ανοίξουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με το Superb να ακολουθεί πριν το κλείσιμο του έτους. 

Τα δύο μοντέλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce, βρέθηκαν στην κορυφή των ευρωπαϊκών πωλήσεων στην κατηγορία μεσαίου μεγέθους για το 2022, με το Passat να είναι στην πρώτη θέση με 66.621 πωλήσεις και το Superb να ακολουθεί με 45.042 μονάδες.

Αμφότερα αποτελούν το τέλειο παράδειγμα του πώς μία μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η Volkswagen, μπορεί να αξιοποιήσει τις πλατφόρμες και τις θυγατρικές εταιρείες, και να παράγει -πρακτικά- το ίδιο μοντέλο, σε διαφορετικές μορφές, από διαφορετικά brands.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που ανήκουν στον όμιλο βρίσκονται σε στενή συνεργασία, διατηρώντας όμως τον χαρακτήρα τους και τις σχεδιαστικές ιδιομορφίες τους, δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της VW, Thomas Schaefer.

Όσο για την πορεία του Superb, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επερχόμενη γενιά θα είναι η τελευταία που θα φέρει ΜΕΚ και αναμένεται να δούμε μια γκάμα ήπιων υβριδικών κινητήρων βενζίνης και ντίζελ, καθώς και δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Εκτός αυτού, όπως το Passat, έτσι και το Superb αναμένεται να χάσει το πεντάλ του συμπλέκτη, αφού τα δύο μοντέλα θα είναι διαθέσιμα αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.