Το στρατιωτικό Hummer ξανά στα όπλα!


Ένα από τα πλέον θρυλικά στρατιωτικά οχήματα της ιστορίας επανακάμπτει! Η εταιρεία Mil-Spec από το Michigan κατασκευάζει από παλιότερα Hummer ολοκαίνουργια εκτός δρόμου οχήματα πολυτελείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/10/2018

Ακόμα και το ίδιο το Jeep Willys θα πρέπει να… καλυφθεί, καθώς κανένα άλλο στρατιωτικό όχημα της νέας εποχής δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το Hummer (ή στη στρατιωτική αργκό: HMMWV). Η εταιρεία AM General έχει παραδώσει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις περίπου 150.000 μονάδες του εξαιρετικά ογκώδους και πολεμικού DNA H1. Ωστόσο, από το 2010 δεν έχδει προκύψει κάτι νεότερο. Επίσης, η προσπάθεια να περάσει η μάρκα Hummer στη ζωή των πολιτών με «πολιτικές» εκδόσεις στέφθηκε με αποτυχία.

Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός ακόμη μέχρι το Hummer να… χαθεί μέσα στα βιβλία της ιστορίας, αφού το μεγάλο απόθεμα του αμερικανικού στρατού σε οχήματα και η μεγάλη διάρκεια των διάφορων σχετικών συμβολαίων, θα σημάνει την καθυστέρηση της μετατροπής των στρατιωτικών οχημάτων σε πολιτικά, στις διάφορες εκδοχές του στόλου των HMMWV.

Νέα ζωή με 500 PS

Στην εταιρεία Mil-Spec από το Birmingham του Michigan ακολουθείται διαφορετική οδός… αποστρατικοποίησης. Από κάποια… συνταξιοδοτημένα Hummer H1 του αμερικανικού στρατού προκύπτει πλέον μία νέα μικρή σειρά μοντέλων για την ανοικτή αγορά, την «πολιτική». Βέβαια, αυτά τα οχήματα έχουν υποστεί άφθονες μετατροπές και αλλαγές, ώστε να βρεθούν εκ νέου στην κατάσταση ενός καινούργιου αυτοκινήτου.

Κάθε H1-«δότης» αποσυναρμολογείται και «γδύνεται» μέχρι να φανεί το πλαίσιο και άλλα μέρη του αμαξώματος. Στο τέλος, τόσο το πλαίσιο όσο και το αμάξωμα αμμοβολίζονται και επικαλύπτονται από στάχτη, ενώ το αμάξωμα υφίσταται τέτοιες διορθώσεις, που επανέρχεται σε άψογη κατάσταση. Στη συνέχεια, τα αμαξώματα εφοδιάζονται με μία ειδική μόνωση. Το κάτω μέρος του αμαξώματος μονώνεται επίσης, ενώ η εσωτερική πλευρά του εφοδιάζεται με μονωτική επικάλυψη από ίνες. Μάλιστα, η τελευταία επίστρωση είναι μία, που ο εξωτερικός χρωματισμός της παραπέμπει σε kevlar.

Από τεχνολογικής πλευράς οι αλλαγές είναι πολλές. Αντί του αδύναμου ατμοσφαιρικού diesel κινητήρα της στρατιωτικής εκδοχής τοποθετείται ο diesel Duramax των 6,6 lt, με ισχύ 500 PS. Το κιβώτιο ταχυτήτων προέρχεται από την Allison και είναι αυτόματο, 6 σχέσεων. Οι δύο άξονες αποκτούν μπλοκέ διαφορικά της ARB, ενώ κάτω από το όχημα τοποθετείται ένα σύστημα εξάτμισης, που έχει εξελίξει η ίδια η Mil-Spec.

Τα Hummer της Mil-Spec αποτελούν μία μικρή σειρά οχημάτων

Εκτός από την ανανέωση του εξωτερικού του Mil-Spec Hummer, το οποίο μεταξύ άλλων λάμπει με τις αλουμινένιες ζάντες του και τα LED φώτα του, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και στο εσωτερικό του. Το σαλόνι είναι δερμάτινο, τα όργανα είναι μοντέρνα, ενώ τα συστήματα πληροφοριών και ψυχαγωγίας, αλλά και το σπορ τιμόνι της Momo έχουν μετατρέψει αυτό το… σπαρτιάτικο μεταγωγικό σε μία πολυτελή λιμουζίνα, που παραπέμπει σε discotheque. Απλώς είναι πολύ πιο πλατιά από το συνηθισμένο…